Vieraasta kynästä: Minimalismi on enemmän kuin tavaran karsimista

Minimalismi kiehtoo yhä suurempaa osaa väestöstä länsimaissa. Itse tapasin alan superjulkkikset The Minimalists –blogin pitäjät Joshua Fields Millburnin ja Ryan Nicodemusin keväällä kun he olivat pääpuhujat ammattijärjestäjien vuotuisessa kansainvälisessä konferenssissa Los Angelesissa.

Siellä kokoontui yli 500 ammattijärjestäjää, eli meitä koulutettuja ammattilaisia, jotka autamme ihmisiä järjestämään tavaransa ja siinä sivussa elämänsä uuteen uskoon. Mitä vähemmän tavaraa, sitä helpommin ne pysyvät järjestyksessä.

The Art of Letting Go -otsikolla esiintyneet Minimalistit olivat kuitenkin radikaali puhujavalinta jopa ammatikseen raivaavien kokoukseen. Erityisesti Amerikassa ammattijärjestäjät varovat asiakkaiden syyllistämistä tavaramäärästä ja keskittyvät niiden järjestämiseen (organizing). Euroopassa pääpaino tuntuu olevan enemmän tavaroiden perkaamisessa ja raivaamisessa (de-cluttering, purging). Yksilölliset erot saattavat tässäkin olla suuremmat kuin mannerten väliset, mutta suuressa mittakaavassa olen havainnut olevan näin. Toisaalta pakonomainen keräily (hoarding) on Yhdysvalloissa tunnetumpi sairaus, josta Suomessa on toistaiseksi käyty erittäin vähän julkista keskustelua.

furniture-731449_1280

On eri asia tuntea itsensä menestyneeksi ja näyttää siltä ulkopuolisten silmissä. Kuten Millburn ja Nicodemus kertoivat konferenssissa omista kokemuksistaan, saatamme viettää opiskelu- ja työputkessa vuosikymmeniä vain tajutaksemme että kaikki uurastamalla saatu raha ja omaisuus ei teekään meitä onnelliseksi.

Nicodemus myösi puheenvuorossaan, ettei aallonpohjalla enää tiennyt mikä elämässä oli tärkeää. Suuresta kuukausipalkastaan huolimatta hän rahoitti leveän elämäntyylinsä luottokorteilla ja voi huonosti.

”Täytin tyhjiötä tavaroilla. Vai mitä ihmettä sinkku tekee kahdella olohuoneella?”, hän pohtii nyt.

Nykyään Joshua Millburn omistaa vain tavaroita, joilla on käyttötarkoitus tai jotka tuottavat iloa. Mutta raivauksen aloittaminen oli hänellekin erittäin raskasta. Vuonna 2009 hänen äitinsä oli kuollut syöpään ja Millburn joutui tyhjentämään tämän täpötäyteen ahdetun asunnon. Ensimmäinen mieleen tuleva ratkaisu oli kuljettaa tavarat Floridasta lähemmäs hänen omaan kotiaan vuokratulla rekka-autolla. Varastotilaa vuokratessaan häneltä kysyttiin vain haluaisiko hän tavaroille ilmastoinnin. Ammattijärjestäjistä hän ei silloin ollut vielä kuullutkaan.

Jos tavara ei raivaushetkellä tuota lisäarvoa sinun elämääsi, se saattaa hyvinkin lisätä arvoa jonkun toisen elämään. Miksi siis pitäisit kiinni sinulle arvottomasta esineestä, jos joku muu tarvitsee sitä jo tänään? Teknologian ansiosta Joshua sai kierrätettyä suuren osan tavaroista ja lahjoitettua loput. Kaatopaikalle päätyi vain osa äidin jäämistöstä ja hänen omista tavaroistaan, joille kenelläkään ei enää ollut käyttöä. Kaupunginosakohtaiset kierrätysryhmät Facebookissa, Huuto.netin ja Tori.fi:n kaltaiset palvelut ovat hyvä kanava tavarasta eroon pääsemiseksi.

Onnellisuuden ja sen tavoittelun edellytyksenä on määritellä itse menestyksen mittarit. Keneksi sinä haluat tulla? Mitkä asiat ovat aidosti tärkeitä? Mihin käytät aikasi, rahasi ja huomiosi?

Voi kysyä itseltään: lisääkö tämä esine arvoa elämääni?

Minimalismista puhuttaessa ei kuitenkaan puhuta vain tavaroista. Vaikka esineiden raivaus tuntuu joskus hurjan vaikealta, loppujen lopuksi se on kuitenkin vain ensimmäinen askel. Nuukuuden ja minimalismin ero on siinä, että turhan ostamisen välttämiseksi minimalistit ajattelevat rahan lisäksi myös muiden resurssien säästämistä. He alkavat tiedostaa aikansa ja elämänsä rajallisuuden. Omien pinttyneiden ajatustensa ja tapojensa muuttaminen on monin kerroin turhista tavaroista luopumista vaikeampaa. Tavaroista ja muista turhista painolasteista luopuminen ei ole itsetarkoitus, vaan siten tehdään tilaa asioille, jotka ovat oikeasti tärkeitä ja merkityksellisiä.

Minimalistinen elämäntyyli ei yleensä ole ensisijassa ekologinen valinta, mutta kun uusien asioiden hankkimista harkitaan perusteellisesti, jätteiden määrä vähenee.

Puhdas minimalismi on vielä harvinainen elämäntapa ja todennäköisesti sellaiseksi jääkin. Jokainen voi kuitenkin  miettiä, millaisena itse pitää menestystä ja onnellista elämää. Saatat olla jo lähempänä sitä kuin arkisessa touhotuksessa ehdit huomaamaankaan. Mistä sinä voisit luopua kesäkuussa saadaksesi elämääsi lisää aikaa, vapautta ja menestyksen tunnetta?

Minimalismia voi kokeilla osallistumalla kesäkuussa ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettävään Minimalismipeliin.

Kuun ensimmäisenä päivänä myy, lahjoita tai lajittele roskiin yksi tavara, jota et enää tarvitse tai rakasta. Toisena kaksi, kolmantena kolme, ja niin edespäin – kuun viimeiseen päivään jos mahdollista. Voittaja on se, joka jatkaa pisimpään. Alkuperäisiin sääntöihin kuuluu se, että esineen tulee olla poissa talosta ja elämästä joka päivä keskiyöhön mennessä. Vertaistukea löydät Facebook-tapahtumasta ja tunnuksella #minimalismipeli.

Minimalismipelin emäntinä hyörivät ammattijärjestäjät Ilana Aalto Turusta ja Eveliina Lindell Helsingistä.

Kirjoittaja Eveliina Lindell on helsinkiläinen koulutettu ammattijärjestäjä. Blogissaan hän kirjoittaa ehtimisestä, mahtumisesta ja keskittymisestä.

 

Kommentoi