”Työssä ja arjessa tavoitteeni on sama”

Ympäristösuunnittelija Pirita Kuikka, 36, kertoo, miten jokapäiväiset valintamme vaikuttavat ympäristöömme. Häntä ei koskaan harmita mennä töihin.

”Ilmastonmuutos huolestuttaa minua. Se on ollut tiedossa pitkään, se voimistuu koko ajan, eikä vieläkään tunnu tapahtuvan tarpeeksi sen hillitsemiseksi. Nyt on herännyt huoli myös mikromuoveista ja lääkejäämistä. Ne aiheuttavat omanlaistaan vaaraa ympäristölle ja sitä kautta myös ihmisille.

Teen mielestäni tärkeää työtä ilmaston hyväksi, koska työlläni edistän ihmisten tietoisuutta ilmaston ja ympäristön tilasta. Muutoksia on tehtävä, sillä samanlainen meno ei voi jatkua. Kaikkien ihmisten valinnat vaikuttavat tulevaisuuteen ja siihen, mihin suuntaan tämä maapallo on menossa. Parasta työssäni on opettaa muille ympäristöön liittyviä asioita. Palkitsevinta on, kun kuulijat todella ymmärtävät asioiden syy- ja seuraussuhteet.

Työni on vaikuttanut omiin valintoihini ja tekemisiini hyvin paljon. Olisihan se aika tekopyhää minulta, jos opettaisin näitä asioita enkä itse toimisi samoin.

Työnkuvaani kuuluu ympäristövastuullisten toimintapojen edistäminen kaupunkiorganisaatiossa. Koulutan paljon kaupungin työntekijöitä, jotka ovat niin kutsuttuja ekotukihenkilöitä. Heidän tehtävänsä on tukea muita kaupungin työntekijöitä ympäristöasioissa.

Tyypillinen työpäiväni on hyvin vaihteleva ja siihen kuuluu muun muassa viestintää, koulutuksien suunnittelua ja esitysten tekoa. Opin työssäni joka päivä jotakin uutta. Tiimini, johon kuulun, vastaa kaupungin ilmasto- ja ympäristöasioiden hallinnasta. Työkaverini ovat innostavia ja idearikkaita, eikä minua koskaan harmita mennä töihin.

Arkielämän suurimmat ilmastovaikutukset tulevat liikkumisesta, asumisesta ja ruuasta. Pitäisi vähentää omalla autolla kulkemista ja lihan syöntiä, mutta vegaaniksi tai kasvissyöjäksi ei välttämättä tarvitse alkaa. Lihaa voitaisiin syödä vain juhlapyhinä tai pari kertaa viikossa. Samalla pitäisi lisätä kasviproteiinin syöntiä.

Jätteiden lajittelu on helppoa ja sitä kautta saadaan vanhat materiaalit uusiokäyttöön. Kotona olisi tärkeää tehdä uusiutuvan sähkön sähkösopimus, koska sillä voi vaikuttaa energiantuotannon muuttumiseen ympäristöystävällisemmäksi. Se on helppo tehdä osoitteessa www.ekoenergia.fi, jossa voi kilpailuttaa ekomerkittyä sähköä tarjoavat sähköyhtiöt. Hinta saattaa olla jopa halvempi kuin tavanomaisella sekasähköllä.

Itse menen töihin aina pyörällä tai julkisilla. Olen sekasyöjä, mutta meillä kotona syödään lihaa vain kaksi tai kolme kertaa viikossa. Lajittelen kaikki jätteet. Meillä on myös uusiutuvan energian sähkösopimus, ja osa kaukolämmöstämme on uusiutuvaa. Kulutamme harkiten ja käytämme ympäristömerkittyjä tuotteita sekä sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Yritän pikkuhiljaa vähentää myös muovin määrää.

Koko lapsuuteni olen ollut todella kiinnostunut luonnosta ja eläimistä. Pienenä tutkin muun muassa perhosen toukkia ja yritin saada ne koteloitumaan ja kuoriutumaan perhosiksi. Kun mietin jatko-opintojani, löysin kestävän kehityksen opinnot ja ajattelin, että tämä voisi olla se, mikä minua oikeasti kiinnostaa.”

Wilma Kaarakainen ja Sara Björk

Juttu on osa Kallion lukion mediakurssilaisten harjoitustyönään toteuttamaa juttusarjaa, jossa haastatellaan erilaisia ihmisiä arjen ekoteoista tai työstä ympäristön parissa.

Kommentoi