Tuoko ekomuoti vaatetuotannon takaisin Suomeen?

Kotimainen vaateyritys Vietto pitää tuotannon Suomessa eikä tingi vaatteiden eettisestä kestävyydestä. Miten tuotanto rakennetaan, kun alihankkijoita on vaikea löytää ja isot tuottajat siirtyvät ulkomaille? Huili haastatteli 10 vuotta täyttävän Vieton toimitusjohtajaa Minna Kaartista.

Vietto juhlii tänä vuonna kymmenvuotista taivaltaan. Mikä sai sinut alun perin perustamaan oman vaatemerkin?

Olen ollut kiinnostunut muodista ja vaatteista koko ikäni, ja käytännön tekeminen alkoi heti kun välineet pysyivät käsissä. Ympäristöasiat olivat minulle tärkeitä jo nuorena, ja ehkäpä sen takia päädyin opiskelemaan Helsingin yliopistoon maantiedettä. Sieltä siirryin sujuvasti työelämään, mutta pian alkoi luovuus taas puskea pintaan. Lopulta muutaman työvuoden jälkeen perustin Vieton.

Millä tavalla vaatteiden eettinen ja ekologinen tuottaminen ovat teillä ja Suomessa tässä ajassa kehittyneet?

Ekologisen muodin markkinat ovat kasvaneet ja alalle on tullut uusia toimijoita, mikä on hieno juttu. Esimerkiksi puupohjaisten kankaiden kehityksessä tapahtuu jatkuvasti kiinnostavaa edistystä ja uusia ekologisia muotimerkkejä tulee markkinoille.

Vieton mallistosta löytyy myös unisex-tuotteita ja valikoimaa miehille.

Ihmiset kiinnittävät vaatteiden ekologisuuteen ja eettisyyteen entistä enemmän huomiota. Näyttää siltä, että vaatteiden kertakäyttökulttuurista siirrytään pikku hiljaa kohti kestävämpää kulutusta.

Vietossa tein pitkään kaikki tuotteet alusta loppuun itse ja materiaalit olivat kierrätys- ja ylijäämämateriaalia. Jälleenmyynnin kasvaessa oma kapasiteetti ei enää mitenkään riittänyt ompeluun ja myös materiaalien kirjoa on kasvatettu.

Nykyään Vieton materiaalit tulevat pääosin kotimaiselta Orneuleelta ja suomalaisen tekstiiliteollisuuden ylijäämänä. Vaatteet teetetään pääasiassa helsinkiläisellä Ompelimo M.Suvisella.

Haluan jääräpäisesti pitää tuotannon kotimaassa ja käyttää kotimaisia materiaaleja, vaikka ekologisia arvoja toteuttavia alihankkijoita ei ole vieläkään helppoa löytää. Viimeisin käänne Vieton tuotannossa on, että osa merinovillatuotteiden tuotannosta on siirretty PaaPiin tehtaalle Kokkolaan.

Haluan tukea suomalaista tekstiiliteollisuutta, sillä sitä on enää vähän jäljellä. Suomessa esimerkiksi värjääminen tapahtuu turvallisesti sekä työntekijöiden että ympäristön kannalta, mikä ei kaikkialla muualla ole itsestäänselvyys. Myös kuluttajat arvostavat kotimaisia vaatteita ja haluavat tietää, että vaateiden tuotanto on eettistä.

Panostatte paljon materiaalien laatuun ja kestävyyteen. Miten tunnistan laadukkaan materiaalin ostoksilla?

Vaatekaupoilla ollessa materiaalin laatua kannattaa tutkailla käsituntumalla. Esimerkiksi laadukas puuvilla on sileää. Mitä pidempikuituisempi puuvillakuitu, sitä sileämpi ja nyppyyntymättömämpi kangas ja tietysti kestävämpi tuote.

Yleisesti ottaen paksumpi materiaali kestää paremmin kuin ohut, mutta kaikessa tämäkään ei päde: ohut polyesterkangas voi olla todella kestävää, mutta ei välttämättä kovin mukava päällä.

Osa laadukkaidenkin materiaalien kestävyyttä on niiden huolto. Tämä korostuu ehkäpä eniten villatuotteiden kanssa. Useimmiten kaikkein ihanimmat villaneulokset saattavat alkuun nyppyyntyä, koska niiden iholle pehmoinen pinta elää joutuessaan hankaukseen. Nyppyjä voi poistaa käsin nyppimällä, kashmirkammalla tai hellävaraisesti nypynpoistajalla. Nyppyyntyminen loppuu aikanaan.

Mitä vaatteen kestävyys tarkoittaa teille Vietossa?

Vaatteen kestävyys on monitahoinen asia. Yksinkertaisimmillaan se tietysti tarkoittaa materiaalin ja saumojen kestävyyttä, mutta asiassa on muitakin näkökulmia, esimerkiksi muotokielen kestävyys. Kun tuote on ajaton niin sitä ”kehtaa” käyttää pitkään eikä se mene pois muodista.

Ihmisten vaihteluntarvetta voidaan huomioida myös hyvällä suunnittelulla. Itse olen suunnitellut sarjan muunneltavia vaatteita, joissa on mielenkiintoinen muotokieli ja paljon erilaisia tapoja käyttää tuotteita.
Vieton mallistoissa on ajattomat vaatteet saavat rinnalleen aina myös erikoisempia yllätyksiä vaatekaapin piristykseksi. Tätä linjaa kannattaa hyödyntää myös omassa vaatekaapissa: hanki hyvät perusvaatteet ja yhdistele niitä rohkeasti mielesi mukaisiin erikoisuuksiin.

Juhlavuoden kunniaksi olemme julkaisseet uuden Kainuu-nimisen kuosin, joka on saanut inspiraationsa Kainuun vaaramaisemista ja metsistä. Neulos on 100% merinovillaa, ja mulesing-vapaata.


Vietto on mukana Ornamon design joulu -tapahtumassa 1.-3.12. Kaapelitehtaalla Helsingissä.

Tutustu Viettoon.


Tykkäsitkö jutusta? Osta Huilin irtonumero tai tee tilaus verkkokaupassa.

1 kommentti

  • Vastaa maaliskuu 16, 2018

    Suvi

    Laadukkaat materiaalit ja tieto vaatteen tuotannosta ovat tärkeitä tekijöitä, kun ostaa vaatteen. Netissä on helpompi tuoda esiin tuotteen alkuperä, eettisyys ja ekologisuus, mikä varmasti helpottaa myös asiakkaan ostopäätöstä. Hienoa, että kotimaisuus on nostettu tärkeäksi asiaksi Vieton tuotannossa.

    0

Kommentoi