Tunnista aito luonnonkosmetiikka!

Biodelly on turkulainen luonnonkosmetiikkaan erikoistunut verkkokauppa ja kivijalkamyymälä, jossa kaikki tuotteet ovat aitoa luonnonkosmetiikkaa. Mutta miten kuluttaja pärjää kosmetiikkaostoksilla, kun tavoitteena on kemikaalikuorman vähentäminen? Biodellyn perustaja Tanja Kipinoinen jakoi Huilille vinkkinsä ja kertoi, miten itse innostui luonnonkosmetiikasta.

Mikä on oma “luonnonkosmetiikkatarinasi” ja miten sinusta tuli alan yrittäjä?

Olen ollut aina kiinnostunut kosmetiikasta ja käyttänyt paljon erilaisia tuotteita. Kun oman yrityksen perustaminen tuli ajankohtaiseksi, kiinnostuin myös ekologisista arvoista. Tämän vuoksi tuntui luontevalta perustaa yritys luonnonkosmetiikan ympärille.

Vuonna 2009 luonnonkosmetiikan tarjonta Suomessa oli vielä todella pientä, ja halusimme olla tarjoamassa lisää vaihtoehtoja kuluttajille.

Biodelly oli aluksi sivutoiminen projektini toisen työn ja kotiäitiyden ohella, mutta nykyään se on päätyöni. Työllistän tällä hetkellä itseni lisäksi kolme muuta henkilöä ja toimintamme kasvaa jatkuvasti.

Mikä tekee luonnonkosmetiikasta erityistä verrattuna synteettiseen kosmetiikkaan?

Aito luonnonkosmetiikka on aina eettisesti ja ympäristöystävällisesti valmistettua. Tuotteen valmistuksessa otetaan huomioon tuotteen koko elinkaari raaka-aineista pakkausmateriaaleihin asti.

Luonnonkosmetiikka ei sisällä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta synteettisiä aineita ja tuotteet ovat biohajoavia. Ennen kaikkea luonnonkosmetiikka hoitaa ihoa tehokkaasti, koska kaiken perustana ovat ihoa ravitsevat aidot kasviöljyt.

Biodellyssä emme halua viljellä vastakkainasettelua luonnonkosmetiikan ja muun kosmetiikan välille. Vaikka eettisyys ja ekologisuus ovat vahvasti läsnä luonnonkosmetiikassa ja Biodellyssä, toivomme asiakkaidemme valitsevan tuotteitamme siksi että ne ovat hyviä ja toimivia.

Me ajattelemme, että luonnonkosmetiikka tarjoaa laadukkaan vaihtoehdon ihonhoitoon ja meikkaamiseen. Kun tuotteet ovat aidosti hyviä, ihmiset löytävät ne. Samalla ympäristö kiittää. Itse olen käyttänyt luonnonkosmetiikkaa niin pitkään, etten enää edes muista tai tiedä, millaista ns. tavallinen kosmetiikka on. Jos pitäisi valita yksi tuote jota en ainakaan enää vaihtaisi ei-luonnonkosmetiikkaan, se olisi shampoo. Silikoniton tukka on niin paljon tuuheampi ja kuohkeampi!

Sertifikaatit eivät yksinään takaa tuotteiden laatua, ja laadukasta luonnonkosmetiikkaa tehdään myös ilman sertifikaatteja.

Myytte Biodellyssä myös sertifioimatonta luonnonkosmetiikkaa. Miten varmistatte sertifioimattomien tuotteiden laadun?

Luonnonkosmetiikan markkinat ovat kasvaneet hurjasti viime vuosina ja moni valmistaja tuottaa kosmetiikkaa, joka täyttää luonnonkosmetiikan kriteerit. Kaikilla valmistajilla ei tästä huolimatta ole sertifikaattia, sillä ne ovat maksullisia ja itsessään iso bisnes.

Sertifikaatit, kuten Natrue tai Ecocert, ovat tae luonnonkosmetiikasta ja tärkeitä erityisesti kuluttajille aidon luonnonkosmetiikan tunnistamisessa. Ne eivät yksinään kuitenkaan takaa tuotteiden laatua, ja laadukasta luonnonkosmetiikkaa tehdään myös ilman sertifikaatteja. Esimerkiksi Yhdysvalloista tulee paljon laadukkaita luonnonkosmetiikkamerkkejä, joilla ei ole sertifikaattia. Sertifiointi on selkeästi kulttuurinen kysymys. Euroopassa niitä arvostetaan enemmän.

Biodellyssä kuluttaja voi luottaa siihen, että me olemme tarkistaneet tuotesarjan taustat ja ainesosaluettelot. Tätä ei voi kyllin korostaa: alaan kunnolla perehtynyt, vastuullinen jälleenmyyjä voi taata sen, että myytävä tuote on oikeasti luonnonkosmetiikkaa.

Olen iloinen, että esimerkiksi markettien luonnonkosmetiikkavalikoimat ovat laajentuneet viime aikoina. Valitettavasti niiden luonnonkosmetiikkahyllyissä näkee kuitenkin myös kosmetiikkaa, joka ei täytä luonnonkosmetiikan kriteerejä. Tällöin kuluttajalle jää vastuu tuotetietämyksestä ja ainesosaluettelon tulkitsemisesta.

Sopiiko luonnonkosmetiikka kaikille?

Kyllä luonnonkosmetiikka sopii kaikille, mutta se voi myös aiheuttaa herkistymistä kuten tavallinenkin kosmetiikka. Itselle sopivat tuotteet löytyvät kokeilemalla. Kaikkea kosmetiikkaa koskee sama lainsäädäntö ja tuotteet ovat aina kuluttajille turvallisia.

On kuitenkin olemassa näyttöä siitä, että elimistöömme kerääntyy kemikaaleja ympäristöstämme, esimerkiksi ilmasta, ruoasta ja myös kosmetiikasta. Luonnonkosmetiikkaan siirtyminen on yksi tapa vähentää kehon kemikaalikuormaa.

Pienten lasten kanssa noudattaisin varovaisuutta kaiken kosmetiikan kanssa, sillä heidän ihonsa on ohut. Vauvat ja lapset eivät lähtökohtaisesti tarvitse mitään ihonhoitotuotteita, mutta jos tarve ilmenee, koen itse mukavammaksi käyttää lapsille suunnattua luonnonkosmetiikkaa.

Vaihda luonnonkosmetiikkaan: 5 vinkkiä joilla pääset alkuun!

 1. Luota luonnonkosmetiikan ammattilaiseen tai sertifikaattiin.
  Aidon luonnonkosmetiikan tunnistaminen ja sopivan tuotteen löytyminen helpottuu, jos suuntaat alan erikoismyymälään. Lähimarketissakin voit päästä pitkälle, mutta valitettavasti kaikki luonnonkosmetiikkana myydyt tuotteet eivät aina ole sitä. Tunnettuihin sertifikaatteihin kannattaa tukeutua erityisesti silloin, kun olet aloittelijana yksin ostoksilla. Biodellyn verkkosivuilta löytyy lisäksi ihonhoitoapuri, joka auttaa sopivien tuotteiden valinnassa ja autamme asiakkaitamme myös sähköpostitse.
 2. Bongaa viherpesu!
  Kaikki sertifikaatin näköiset logot eivät todellisuudessa ole luonnonkosmetiikkasertifikaatteja vaan valmistajien omia pakkausmerkintöjä. Jos haluat valita vain sertifioituja tuotteita, kannattaa tutustua sertifikaatteihin esimerkiksi Pro luonnonkosmetiikka ry:n sivuilla. Moni iso kosmetiikkavalmistaja brändää osan tuotteistaan “vihreiksi”, jotta tuotteet näyttävät ekologisilta. Ainesosaluettelot paljastavat karun totuuden.
 3. Tunnista omat tarpeesi ja ihotyyppisi.
  Sopivien tuotteiden valinnassa tulee olla käsitys omasta ihotyypistä ja ihon senhetkisestä tilasta. Hiukan yleistäen voisi sanoa, että kosteuttavilla tuotteilla et voi mennä metsään: hyvin kosteutettu iho säilyy nuorekkaana ja pintakuivuus sekä näpyt häviävät. Ihon puhdistukseen suosittelen maitomaisia, öljymäisiä tai voidemaisia tuotteita geelin tai vaahdon sijaan. Ne tekevästä ihosta puhtaan, mutta eivät vahingoita ihon hydrolipidikalvoa. Suosittelen myös kasvovettä kaikille! Se on yksi helpoimmista ja tehokkaimmista tavoista tuoda ihoon kosteutta. Laadukas kasvoöljy tai -voide lukitsee kosteuden ja tuo iholle tärkeitä rasvahappoja ja ravinteita.
 4. Vaihda tuotteet vähitellen.
  Käytä nykyiset tuotteesi loppuun ja siirry luonnonkosmetiikkaan sitä mukaa kun purkit ja tuubit tyhjenevät. Ympäristön kannalta on pienempi paha käyttää synteettinen tuote loppuun kuin heittää se roskiin. Yksi helppo tapa kokeilla uusia tuotteita on ostaa aluksi pienempiä matkapakkauksia, joita on saatavana jonkin verran esimerkiksi Biodellyn verkkokaupasta.
 5. Etsi tärppejä luotettavista blogeista.
  Luonnonkosmetiikkaa voi ajatella pienenä sijoituksena itseen ja oman itsensä hemmotteluun. Siihen ei kannata suhtautua liian vakavasti tai tiukkapipoisesti. Netissä jaettavia kokemuksia kannattaa kuitenkin lukea kriittisesti. Yksittäisistä kokemuksista ei vielä voi päätellä tuotteen laatua. Jos etsit tietoa netistä, niin suosittelen Biodellyn sivuston lisäksi laadukkaita blogeja. Omia suosikkejani ovat esimerkiksi: Katja Kokko, Karkkipäivä ja Yellowmood.

Tutustu Biodellyyn ja vieraile verkkokaupassa!

Koodilla HUILI saat -15% alennuksen kaikista normaalihintaisista tuotteista Biodellyn verkkokaupassa ja Turun kivijalkamyymälässä, Rauhankatu 10. Alennus voimassa helmikuun ajan.


Tykkäsitkö jutusta? Tee Huilin kestotilaus tai ennakkotilaa Pintaa syvemmälle – Huilin ekokosmetiikkaopas verkkokaupassa. Opas sisältyy myös kestotilaukseen.

Psst! Huilin opas julkistetaan maaliskuussa Luonnonkaunis-messuilla. Tutustu messuihin ja tule mukaan!

Kommentoi