”Toisen elämää ei saa viedä”

Vegekaupan työntekijä Sini Leskinen, 29, uskoo eläinten oikeuksiin ja elää vegaanisilla tuotteilla.

”Pidän eläinten oikeuksia tärkeinä. Noin viisi vuotta sitten havahduin siihen, että eläinten asemaa pitää parantaa. En nähnyt mitään kauheita videoita tai keskustellut kenenkään kanssa asiasta, vaan kyse oli pikemminkin itsensä henkisestä tutkimisesta. Ymmärsin, ettei eläinten käyttäminen ravinnoksi tai hyödyksi sovi yhtälöön, jossa uskoo kaikkien koskemattomuuteen. En usko, että kenelläkään on oikeus viedä toisen ainutkertaista elämää.

Olin ensin muutamia kuukausia kasvissyöjä, mutta siirtyminen kokonaan vegaaniksi kesti jonkin aikaa, sillä käytin kaikki jäljellä olevat ei-vegaaniset tuotteet loppuun. Minulle vegaani on ihminen, joka välttää eläintuotteiden käyttämistä kaikessa. En siis käytä myöskään mitään kosmetiikkaa, joka on testattu eläimillä. Pyrin olemaan ekologinen ostamalla kierrätettyä, mutta en tee sitä itselleni ihan liian hankalaksi.

Kiinnostuin töistä vegekaupassa, sillä olen ollut aika monta vuotta vegaani. Aloitin työt viime lokakuussa. Tyypillisenä työpäivänä palvelen asiakkaita, tarkistan, että hyllyissä on tuotteita, ja jos hyllyissä on tyhjää, täytän niitä. Kun on hiljaisempaa, tutkin, mitä tarjonnastamme löytyy, ja selvitän tuotteistamme tietoja, jotta kykenen vastaamaan asiakkaiden kysymyksiin. Vegaanisia tuotteita on saatavilla koko ajan enemmän, ja pelkästään se, että on olemassa vegaaninen päivittäistavarakauppa, on valtava edistysaskel.

Täällä ehdottomasti parasta ovat ihmiset. Olen tekemisissä ihanien tyyppien kanssa. Työlläni yritän jättää positiivisen olon kaikille täällä käyville ja näyttää, että vegaanisuus on helppoa ja mahdollista.”

Elli Aro ja Sami Raitola

Juttu on osa Kallion lukion mediakurssilaisten harjoitustyönään toteuttamaa juttusarjaa, jossa haastatellaan erilaisia ihmisiä arjen ekoteoista tai työstä ympäristön parissa.

Kommentoi