Tältä tuntuu 3000 muovipussia

Tältä näyttää kun Huilin päätoimittaja raivoaa. Silloin ei ole hauskaa olla painon yhteyshenkilö, joka kertoo puhelimessa, että tilaajille menevät kesä-Huilit lähetetään muovipusseissa.

Kyllä, näin nimittäin joudutaan toimimaan. Te Huilin tilanneet saatte lehtenne ylihuomenna perjantaina 23.5.  muoviin pakattuna. Syynä on, ettei kääntölehteen olisi muuten saanut painettua tilaajan nimeä ja osoitetta. Tämä selvisi vasta tällä viikolla, kun lehdet oli jo painettu. Silloin minä kilahdin.

Tuntuu lievästi sanottuna turhauttavalta, sillä kaikessa Huilin tuotannossa mietitään aina ympäristökuoritusta. Meille on tärkeää, että painolla on Joutsenmerkki ja käytetyllä paperilaadulla FSC-merkki.

Sitten yhtäkkiä lehti tuupataan maailmalle muovipussissa. Niiden ympäristöongelmat ovat varmasti kaikille tuttuja.

Soitin pussit valmistaneeseen Rani Plastiin, jossa kerrottiin, että pussit ovat ld-polyeteenipohjaista muovia. Ne valmistetaan neitseellisestä materiaalista, mutta yrityksen tänä vuonna tekemän hiilijalanjälkitutkimuksen mukaan materiaalin hiilijalanjälki on pieni. (Minua tämä ei juuri lohduta.)

Pussit voi kierrättää energiajakeeseen (tai muovinkeräykseen, jos paikkakunnalla sellainen on). Takassa tai saunassa pusseja ei saa polttaa, lämpötila on liian matala, jotta ne palaisivat puhtaasti.

Yritin miettiä, seuraako näistä pusseista mitään hyvää. Ainakin ymmärrykseni yritysten ympäristötyön vaikeutta kohtaan kasvoi. Silloinkin kun aikeet ovat hyvät, voi matkalla sattua kaikkea.

Joka tapauksessa, olen tapahtuneesta pahoillani ja lupaan tehdä kaikkeni, että Huili jatkossa kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän.

PS. Painon Raimolle pahoittelut kimmastumisestani. Minua harmittaa, mutta kiukkuaminen ei katastrofia enää pienennä.

2 kommenttia

 • Vastaa toukokuu 21, 2014

  anna

  Miten tämmönen voi ilmetä vasta painamisen jälkeen? Ihmettelen.

  0
  • Vastaa toukokuu 22, 2014

   Riikka

   Niin minäkin ihmettelin. Kääntölehtiä tehdään painossa varmaankin aika harvoin. Siksi ei ehkä tullut mieleen. Nyt olen kuullut, että Itella voi tarroittaa lehdet osoitetarroilla. Täällainen vaihtoehto olisi ollut jo huomattavasti parempi.

   0

Kommentoi