Sadetakkeja ja ”sadetakkeja”. Tsekkaa parhaat ekovinkit Ruisrockiin!

Festarit kilpailevat tänä vuonna vihreydestä ja se on hieno homma! Useilla isoilla festareilla on jo jonkin sortin ekosertifikaatti (Ruisrock, Provinssirock ja Ilosaarirock Green´n´Clean, Flow Ekokompassi).  Mutta oikeasti festarin ekouden ratkaisevat kävijät. (Jos et usko, tsekkaa, miten roskatonta Ruissalossa on ennen rockia.)

ruis_rakennus

Kuvaaja Riina Aarrekorpi

 

Siksi Huili ja Ruisrock kysyivät Facebookissa alkuvuodesta festarikävijöiltä itseltään ideoita, joiden pohjalta laadittiin tämä ”Festarikävijän eko-opas”.

Tässä 10+3 parasta vinkkiä.

1) Matkusta paikalle julkisella liikenteellä, kimppakyydillä tai pyörällä jos mahdollista.  Sara M.

 

2) Älä heitä pois maahan mitään mikä ei ole siellä kasvanut!  Anu S.

 

3) Kuljetan mukanani omaa tyhjää muovipulloa, jonka voin täyttää halutessani alueen sisäpuolella eikä  minun näin tarvitse ostaa uutta pulloa janon yllättäessä. Emma K.

 

4)  Jos menet uiman, älä tee tarpeitasi veteen Heidi O.

 

5)  En käytä kertakäyttöisiä muovisadetakkeja, vaan pakkaan mieluusti mukaan omat sadekamppeet Milla K.

 

6) Valitse festarialueen ruokapaikoissa vähintään yksi kasvisateria / päivä.  Minna K.

 

7) Festareilla näkyy paljon tupakantumppeja maastossa. Kerää tumppisi talteen esimerkiksi vanhaan  filmipurkkiin tai muuhun pieneen, suljettavaan pakkaukseen. Täysi purkki on nopea  tyhjentää roskikseen.  Varovaisuutta kuitenkin paloturvallisuuden kanssa, älä laita palavaa savuketta muoviseen purnukkaan! Linda R

 

8) Koulumajoituksessa tai leirintäalueella yöpyminen vähentää varmasti  päästöjä! Susanna K.

 

9) Kun löydät sen festariheilan ja pääset ns. selkään, muista käyttää ehkäisyä, jotta saadaan pidettyä maapallon väkiluku aisoissa.  Ville N.

 

10) Festarialue ei ole kaatopaikka, jonne voi tapahtuman jälkeen jättää  autotallinsa tarpeettomat tavarat tai muut ydinjätteet loppusijoitettavaksi. Emma H

Ruisrock_logo_2013_vaaka_vuosiluvulla

BONARIVINKIT:

Paikan päällä voisi olla ravintolapalveluita, joiden tuotoista  osa menee hyvään tarkoitukseen. Esim. ”Itämeren kahvi” tms. Tiia T.

Ruisrockin vastaava tuottaja Annakaisa Anttila kommentoi: Lahjoitamme festivaalialueella myytävästä Reilun kaupan kahvista 50 senttiä kuppia kohden Saaristomeren hyväksi.

 

Vaikka festareilla on kännyköiden latauspisteitä,  suosittelen jokaiselle eräjormalle ja -jonnalle aurinkopaneelilla varustettua puhelinlaturia. Samalla laitteella saa usein ladattua myös musiikkisoittimet ja muut vekottimet.
Laura K.

Ruisrock tuumaa: Ja jos lataakin kännykän latauspisteessä, niin Ruisrockin ostama sähkö on tuotettu tuulivoimalla. Lisäksi festareilla tuotetaan sähköä dieselgeneraattoreilla. Sen päästöt kompensoidaan hankkimalla sertifioituja päästövähennyksiä.

 

Ehdottoman tärkeää olisi saada festarialueelle jalan saapuvalle väkijoukolle tarpeeksi -tarkoitan siis hyvin paljon enemmän!- roskiksia  ym. pullon-/tölkinpalautusastioita tälle pitkälle hiekkatie pätkälle. Ehdottaisin yksinkertaisia värikkäitä roskiksia, joissa olisi jokin korkeampi tikku, jonka jengi sitten kauempaakin näkisi.  Veera U.

Ruisrock vastaa: Alueelle on tarkoitus lisätä erityisesti tuhkiksia.
Lisäksi festivaalialueelle tuunataan roskiksia, toivomme, että ne houkuttelisivat ihmisiä
kiikuttamaan roskansa paremmin roskiksiin asti :).

 

PS. Huili vertaili viime kesänä (2012) festareiden ympäristöohjelmia. Se näytti tältä:

festarivertailu

 

 

Kommentoi