Roskilden vaikuttavin esitys

Minusta Roskilden vaikuttavimman esityksen piti tänään aamupäivällä tämä herra.

sankarikokki1

Hän on nimittäin yksi keittiömestareista, jotka työllään vähentävät Roskilden rockfestivaalin ruokahävikkiä. Hänen ja muiden vapaaehtoisten työ säästää uskomattomat 20-25 tonnia ruokaa menemästä roskiin.

Jo viisi vuotta festivaali on kerännyt iltaisin talteen alueen ruuanmyyjiltä ylijääneet ruuat ja raaka-aineet. Ne viedään läheisen teurastusalan oppilaitoksen opetuskeittiöihin, joissa tähteistä tehdään uutta ruokaa. Valmiit ruuat lahjoitetaan pakastettuina pakolaisten vastaanottokeskuksiin ja kodittomien yömajoihin.

”Tanskan ruokasäädösten mukaan lahjoitusruuan pitää olla aivan yhtä hygieenistä kuin huippuravintolassa tarjotun, joten tarkkailemme jatkuvasti ruuan mikrobiologista laatu”, kertoo Roskilden ruokaprojektien johtaja Martin Mo Kvedéris. Niinpä meidän vierailijoiden pitää pukea yllemme valkoiset suojatakit, emmekä pääse kuin yhteen koulun kolmesta keittiöstä. Sekin siivotaan huolella heti lähdettyämme.

Ravintoloilta jää yli paljon esimerkiksi leipää. Sen keittiömestari sulattaa taikinaan, josta tehdään uutta leipää. Taikinasta kolme neljäsosaa voi olla ”kierrätysleipää”, joukkoon lisätään ostettuja jauhoja. Valmis leipä maistuu hyvältä, aika suolaiselta, kotona tehdyltä sämpylältä. Lisäksi leipää voidaan lisätä jauheliharuokiin, monessa reseptissähän on korppujauhoja sidosaineena. Ylijäämävihanneksista voi keittää kananluiden kanssa lientä. Ja keittiömestari toivoo voivansa hienontaa vielä keitetyn vihannesmassankin johonkin liharuokaan ”tuomaan kuituja”.

stopwasting

Miksi tällaisella ruuantähde hankkeella on niin suuri merkitys? Puolitoista viikkoa Roskilden festari yli 130 000 vieraallaan on Tanskan kolmanneksi suurin kaupunki. (Jossa valtaosa aterioista syödään ravintoloissa ja myyntikojuista.)  Vaikutus on siis huomattavasti suurempi, kuin jos koko Jyväskylän kaikki ravintolat toimittaisivat saman ajan kaikki tähderuokansa hyväntekeväisyyteen.

”Ruoka aiheuttaa Roskilden festivaalin suurimmat ilmastopäästöt, siksi yritämme vaikuttaa siihen”, festivaalin ruokaprojektinjohtaja Mikkel Sander sanoo. ”Lisäksi tällainen tuo meille hyvää pr:ää.” Niin totta tosiaan tuo!  Kaiken hyvän lisäksi festivaali säästää noin 10 000 euroa jätekuluissa, kun se käyttää ylijäämä ruuat hyväntekeväisyyteen. (Itse tosin jäin miettimään, että suurimmat ilmastopäästöt aiheuttaa varmasti meidän festarikävijöiden matkat, mutta siihen festarin on vaikea vaikuttaa.)

* Olin kutsuttu Roskildeen Tanskaan valtion ruokaohjelman vieraana. Roskilden ruokafilosofia oli niin hieno, että saatte ehkä kuulla siitä lisääkin 🙂 Tältä siellä näytti.

Chris_Tonnesen_stemning_05Juli2013_07 mad

grood

kalaaannos

Kommentoi