Raikkautta #Kevätsiivoukseen ekopesuaineilla

Sain maaliskuussa testiin seitsemän kiloa kodin erilaisia puhdistusaineita. Kiittelinkin jo mielessäni silloin Lilly’s Eco Cleania kunnon hauistreenistä laatikkoa kotiin kantaessani. Voimaa löytyi myös heidän pesuaineistaan! Ja vaikka ei jaksaisi siivota, ilo irtoaa jo pelkistä raikkaanvärisistä pakkauksista.

 

Ennen testijaksoa olin tutustunut joihinkin ekologisiin puhdistusainemerkkeihin, mutta suurin osa siivouskomeroni pesuaineista oli “tavallisia” eli melko lailla myrkyllisiä. En aiemmin ollut juurikaan kiinnittänyt huomiota tällaisten arjessa käytettävien kemikaalien sisältöön. Meikeissä olin jo alkanut siirtyä luonnonkosmetiikkaan ja kytätä muoviastioiden käyttöä keittiössä. Ei tullut mieleen miettiä, mitä kaikkea sitä suihkii ilmaan ja päästää viemäriin siivouspäivänä. Onneksi siis on olemassa myös myrkyttömiä ja muutenkin ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja – sekä luonto että kroppa kiittää!

Suosikeikseni Lilly’s-tuotteista valikoituivat pyykinpesuaineet: ne puhdistivat peruspyykkimme paremmin kuin hyvin ja lisäksi tuoksuivat ihanalta. Myös tuoksuton! Aiemmin käyttämäni hajusteettomat pyykinpesuaineet jättivät tietyn hajun jälkeensä, mutta Lilly’s-pyykki tuoksui vain ihanan raikkaalta. Ja mikä parasta: pyykinpesuaine käy myös herkemmille kuiduille, joten pesuainekaapissa säästyy tilaa turhilta purnukoilta.

En normaalisti käytä huuhteluainetta pyykinpesussa, mutta otin silti Lilly’sin huuhteluaineen testiin. Pesukoneemme kuitenkin taitaa vahvistaa joitakin eteerisiä öljyjä, jolloin kylpyhuoneessa haisee palaneelta autonrenkaalta pesun ajan. Huuhteluaine jäi siten vähemmälle käytölle.

Lilly’s Eco Cleanin käsiastianpesuaine sen sijaan oli äärimmäisen raikas tuttavuus! Ihana kypsän sitruunan tuoksu palkitsee ahkeran tiskaajan, ja pesutehoa riittää pitkälle. Tästä tuoksusta ei siis voi puhua samana päivänäkään tavistiskiaineiden kanssa.


Meillä oli käytössä keittiössä myös yleispuhdistussuihke sekä sitkeämpiin rasva- ja kalkkitahroihin tarkoitettu suihke. Itse en kuitenkaan erityisemmin välitä etikan tuoksusta (enkä maustakaan), joten siitä pieni miinus. Asiansa nämä ajoivat kuitenkin samalla powerilla kuin aiemmat aineemme. On ehdottomasti mukavampaa valmistaa ruokaa keittiön tasoilla kun tietää, että pinnat ovat puhtaat ja myrkyttömät.

Mukana testipaketissa oli myös aineet lattioiden ja wc-altaan puhdistukseen. Teepuuöljyllä hajustettu wc:n puhdistaja hoiti hommansa ihan kelvollisesti, joskin olin tottunut käyttämään aiemmin paksumpia ja vaahtoavampia puhdistusaineita tuossa hommassa. Ainoastaan lattianpesuaine jäi testaamatta, mutta se olisi soveltunut myös meidän laminaatillemme. Tunnustan – #kevätsiivous-projektin tuomasta tilasta huolimatta iki-inhokkini lattianpesu odottaa edelleen energisempiä siivouspäiviä.

***
Kirjoittaja Anniina Kaivola on 32-vuotias helsinkiläistynyt graafinen suunnittelija, kierrätysintoilija ja himotuunaaja, joka inhoaa lattianpesua. Hän osallistuu osallistuu Huilin, Lilly’ s Eco Cleanin ja ammattijärjestäjien yhteiseen #Kevätsiivoukseen.

Kommentoi