Pyöräillen halki kansallispuistojen ja saaristokylien

Suomi on täynnä upeita reittejä poljettavaksi. Lue myös konkarien vinkit pyörämatkailuun!

Mielitkö pyöräilemään kotimaan kauniisiin luonto- ja kulttuurimaisemiin? Ympäri Suomea on valmiiksi mietittyjä, eripituisia pyöräilyreittejä, jotka on selkeästi merkitty ja joiden varrella on sopivasti välietappeja ja palveluja. Monelle niistä vähän aloittelevampikin pyörämatkailija uskaltaa lähteä.

Tuorein pyöräreiteistä on tänä kesänä avattu Rannikkoreitti. Se yhdistää Raaseporin, Hangon, Kemiönsaarten ja Salon kauneimmat maisemat ja mielenkiintoisimmat luontokohteet, idylliset saaristokylät ja ruokapaikat. Kumpuilevassa, suhteellisen tasaisessa maastossa kulkeva reitti on perusliikkujalle kohtalaisen helppo.

Reitille osuu peräti kolme kansallispuistoa – Tammisaaren saariston kansallispuisto, Teijon kansallispuisto ja Saaristomeren kansallispuisto – sekä esimerkiksi Taalintehtaan, Teijon, Kirjakkalan ja Mathildedalin historialliset ruukkikylät.

Rannikkoreitin pituus on 150–200 kilometriä sen mukaan, mitkä osuudet siitä päättää ajaa. Se kulkee kevyen liikenteen väyliä, yleisiä ja yksityisteitä, metsäteitä sekä kunnostettuja polkuja pitkin. Matkat Hangon ja Kasnäsin välillä kuljetaan yhteysaluksella. Toinen vaihtoehto on hypätä toiseen alukseen ja käydä Bengtskärin majakalla ja Rosalan viikinkikylässä.

Reitti kokonaisuudessaan ja tiedot yhteysaluksien aikatauluista löytyvät osoitteesta Rannikkoreitti.fi. Lisää pyöräilytietoa sekä erilaisia kotimaan pyöräilyreittejä, matkaehdotuksia ja -paketteja on koottu sivustolle PyöräillenSuomessa.fi.

***

Pyöräreissaajan muistilista

Teksti: Kaisa Leka

Suunnittele etukäteen!

Budjetti. Mieti ensimmäiseksi, paljonko rahaa ja aikaa sinulla on käytettävissäsi. Jos yövyt sisätiloissa, voit ajaa pidempiä päiviä ja pärjäät kevyillä varusteilla. Mukavuudesta on kuitenkin maksettava.
Aikataulu. Pyörämatka voi kestää kaksi päivää tai kymmenen vuotta riippuen elämäntilanteestasi. Neljän viikon kesälomalla ehtii jo tehdä pitkän reissun Euroopassa, etenkin jos hyödyntää laivoja.
Kartta. Reitin suuret linjat on helppo suunnitella Google Mapsilla, mutta älä koskaan lähde matkalle ilman paperikarttaa. Googlen pyöräilyohjeet voivat viedät sinut ruohoa kasvavalle kinttupolulle, ja GPS-laitteiden ja älypuhelimien akuilla on tapana loppua juuri silloin, kun niitä eniten tarvitaan. Telttaillessa et välttämättä pääse lataamaan laitteitasi yön aikana.
Teiden kunto. Suurin osa pyörämatkailijoista ajaa noin sadan kilometrin päivämatkoja. Selvitä etukäteen, onko valitsemassasi matkakohteessa vauhtia hidastavia tekijöitä, kuten huonokuntoisia hiekkateitä, kovaa tuulta tai vuoria. Pyörämatka ei ole kilpailu, ja vaikka jaksaisit ajaa 200 kilometriä joka päivä, se olisi luultavasti järkyttävän tylsää.
Oma kunto. Et tarvitse pyörämatkalle huippukuntoa etkä tiukkaa treeniohjelmaa. Matka sujuu kuitenkin paremmin, jos olet valmistautunut siihen pyöräilemällä parin tunnin lenkkejä ainakin muutaman kerran viikossa. Tärkeintä on kehittää kestävyyttä.
Reitti. Älä suunnittele matkaa liian tarkkaan vaan anna sen muotoutua tien päällä. Etukäteen valitsemasi tie voi olla huonokuntoinen tai liian raskaasti liikennöity. Tai raekuuro voi ajaa sinut pitämään sadetta uuden ystävän keittiöön. Suunnittele aikataulusi sen mukaan, että sinulla on varaa pysähtyä katselemaan maisemia, juttelemaan ihmisten kanssa ja vaihtamaan puhjennut rengas.

Mieti varusteet!

Määrä ja kuljettaminen. Jos olet menossa villitelttailemaan Pohjois-Venäjälle, tarvitset tuplasti enemmän varusteita kuin pyöräillessäsi Saksassa hotellista toiseen. Tavaroiden kuljetusmenetelmä on makuasia, mutta laukkujen on kestettävä vettä. Pyörämatkalla sataa aina, ja varusteiden kastuminen tekee matkanteosta tuskaa.
Yöpyminen. Jos nukut sisällä, tarvitset luottokortin. Jos telttailet, tarvitset teltan, makuupussin, makuualustan ja retkityynyn.
Vaatteet. Minimivarustus Suomen kesään on kahdet tai kolmet pyöräilyhousut, kaksi ajopaitaa, vedenpitävä takki ja housut, lämmin eece, pitkähihainen aluspaita, pitkät kalsarit, alushousuja ( ja urheiluliivejä), sukkia, lyhyt- ja pitkäsormiset hanskat, pipo ja tuubikauluri. Hyväksi todettuja ovat myös hyvin kevyt, taskuun mahtuva pyöräilytakki sekä ohut kevyttoppatakki. Merinovillaiset vaatteet eivät haise, vaikkei niitä pääsisi pesemään päivittäin.
Hygienia. Jos pissaat yleensä istuen, P-Style tai muu vastaava kapine auttaa hoitamaan homman seisten ja nopeuttaa sekä helpottaa puskakeikkoja. Saippuat ja sampoot kannattaa pakata pikkupulloihin. Pakkaa mukaan myös aurinkorasva, kosteusvoide sekä hiertymien hoitoon sopiva voide. Kuukautisten aikaan kuukuppi on kätevä. Pulahdus järveen on hauskin tapa peseytyä, joten pyyhe ja uimapuku kannattaa pakata. Mikäli villitelttailet, et ehkä pääse joka päivä pesulle, mutta se ei ole vaarallista. Sanotaan, että viiden päivän peseytymättömyyden jälkeen ihminen ei enää voi haista yhtään pahemmalta.
Syöminen. Retkikeitin on hyvä ottaa mukaan, jos olet menossa harvaan asutulle alueelle, olet kasvissyöjä tai haluat säästää rahaa. Trangia on kätevä pakata, ja sen sisään mahtuu mausteita, suolaa ja sokeria Minigrip-pusseissa. Tarvitset myös lautasen, mukin ja lusikan. Muista sieni ja pikkupulloon pakattu tiskiaine.
Kartta. Suomessa kannattaa hankkia Retkeily GT -kartta, jossa on pyöräilyyn sopiva mittakaava 1:250 000 tai 1:400 000, kaupunkikarttoja sekä tiedot pyöräilyreiteistä ja niiden päällysteistä. Ulkomailla karttoja voi etsiä huoltoasemilta, isoista marketeista ja kirjakaupoista.
Älypuhelin/GPS. Hanki laitteellesi vedenpitävä ohjaustankoon kiinnitettävä teline, niin että voit suunnistaa kaupungeissa majapaikkaan tai pyöräkauppaan. Jos vietät pitkään aikaa samassa maassa, kannattaa hankkia paikallinen prepaid-SIM-kortti.
Korjaus ja varaosat. Rengasrikkojen varalta tarvitset pumpun, rengasraudat ja renkaankorjaussarjan. Lisäksi mukaan kannattaa ottaa korvake, muutama sisärengas ja yksi ulkorengas. Jos olet menossa alueelle, jossa ei ole pyöräkauppoja, ota mukaan myös ketju, jarrupaloja sekä jarru- ja vaihdevaijerit.
Lukko. Älä koskaan jätä pyörää yöksi kadulle. Päivällä kaupassa käymistä ja ruokataukoja varten mukana pitää olla tukeva lukko, jolla saat pyörän kiinni aitaan tai tolppaan. Mikään lukko ei kuitenkaan kestä ammattimaisen varkaan hyökkäystä, joten älä jätä pyörää pitkäksi ajaksi oman onnensa nojaan.
Kirja ja kynä. Matkapäivän kohokohtiin kuuluu ryömiminen makuupussiin hyvän kirjan kanssa. Ota mukaan otsalamppu, niin näet lukea. Muistivihko on myös tärkeä, sillä pyöräillessä päivät sulautuvat yhteen. Jos et pidä matkapäiväkirjaa, unohdat missä olit toissapäivänä.

Valitse sopiva majoitus!

Villitelttailu. Jos arvostat omaa rauhaa etkä jaksa olla sosiaalinen pyöräilypäivän jälkeen, telttailu on mainio ratkaisu. Villitelttailu onnistuu hyvin suurimmassa osassa Eurooppaa. Tutki etukäteen, mitä matkakohteessasi pitää ottaa huomioon.
Leirintäalueet. Mainio ratkaisu mukavuudenhaluiselle pienen budjetin pyöräreissaajalle. Varustelu- ja hintataso vaihtelevat, mutta maksullisilla leirintäalueilla on yleensä lämmin suihku, puhdasta juomavettä ja jonkinlainen keittiö.
Pikkuhotellit. Jos haluat edetä matkalla nopeasti ja tilillä on talven jäljiltä rahaa, kokeile Bed & breakfast -paikkoja ja pieniä hotelleja. Lounastauolla kannattaa tutkia netistä paikkakunnan majoitusvaihtoehtoja, sillä silloin yleensä tiedät, kuinka pitkälle jaksat polkea. Kysy jo huonetta varatessasi, saatko pyörän sisälle vaikkapa autotalliin tai ulkovarastoon.
Kotimajoitus. Mielenkiintoisin yöpymismuoto pyörämatkalla on kotimajoitus, erityisesti muiden pyöräilijöiden luona. Tutustut uusiin ihmisiin ja paikalliseen elämään, saat hyviä vinkkejä ja pääset suihkuun. Warmshowers.org-sivustolta löydät maailmanlaajuisen verkoston vieraanvaraisia pyörämatkailijoita, jotka tarjoavat toisilleen ilmaisia majapaikkoja. Monet käyttävät myös couchsurfing.com-sivustoa.
Sattuma. Kokeile heittäytymistä sattuman ja tuntemattomien ystävällisyyden varaan! Rullaa illalla pikkukylään ja mene kysymään lähimmästä talosta, saisitko pystyttää teltan heidän pihaansa.

Kaisa ja Christoffer Leka ovat kiertäneet pyörillään ympäri maailmaa. Vinkit on julkaistu alun perin Huilin kesänumerossa 2017.

Kuva: Kemiönsaaren kunta

Kommentoi