Pieniä tekoja pienessä kodissa

Luonnontieteiden opettaja Noora Syrjäläinen, 37, on yksi niistä, jotka pienillä teoillaan parantavat maailmaa.

”En ole koskaan asunut isossa asunnossa. Nyt asun 37-neliöisessä kodissa 3,5-vuotiaan poikani kanssa. Kantakaupungin asuntojen hinnat ovat korkeat, mutta halusin kuitenkin asua täällä, joten päätin, että pienempikin asunto riittää. Kriteerit olivat, että kodin on oltava lähellä pojan päiväkotia, eikä autoa tarvitse käyttää.

Ehkä kun poikani kasvaa ja elämäntilanne muuttuu, täytyy muuttaa suurempaan asuntoon, mutta toivon, että pienesti asuminen onnistuisi silloinkin. Se on edullisempaa ja kuluttaa vähemmän. Suosittelisin sitä muillekin. Kun on enemmän tilaa, hankitaan myös enemmän tavaraa.

Elämäntyyliini kuuluvat pienet ekologiset valinnat, kuten kasvissyönti, turhan sähkönkulutuksen välttäminen, autottomuus ja kierrättäminen. Kahvin ja teen kulutustakin pitäisi vähentää. En enää osaisi käydä ostoskeskuksissa säännöllisesti kaupoilla. Vaatteet ostan lähes aina kierrätettynä. Kun tekee näitä pieniä valintoja, siitä tulee rutiini. Auton voisi hankkia esimerkiksi ystäväporukan kanssa, jolloin se maksettaisiin yhdessä, ja kukin voisi käyttää sitä tarvittaessa.

Näin ihminen pystyy vaikuttamaan, kuten meidän kaikkien kuuluisi tehdä. Ystävieni kanssa on helppoa keskustella näistä asioista, koska monet heistä ovat samanhenkisiä. Toisaalta olen huomannut, että voin yrittää lähestyä esimerkiksi sukulaisia tai työkavereita positiivisella tavalla ja antaa vinkkejä uusista eettisistä tai ympäristöystävällisistä tuotteista. Nuorempana olin terävämpi sanoissani, kun taas nykyisin yritän ehdotella ekologisia elämäntapoja pehmeämmin ja positiivisesti kannustaen.

Pienesti asuminen ei ole lainkaan haastavaa, eikä se vaadi suurta elämäntavan muuttamista. Vain pieniä tekoja.”

Maija Kahri ja Selma af Schultén

Juttu on osa Kallion lukion mediakurssilaisten harjoitustyönään toteuttamaa juttusarjaa, jossa haastatellaan erilaisia ihmisiä arjen ekoteoista tai työstä ympäristön parissa.

Kommentoi