Pala kakkua

Kakkuviipale lautasella.

Perinteinen toscapiirakka kokee muodonmuutoksen, kun sen makumaailmaan lisätään suklaata ja appelsiinia. Tuloksena on pehmeän täyteläinen leivonnainen, jonka päällä on rapea mantelikuori.

Teksti ja resepti Satu Saunio, kuva Penni Osipow

Appelsiini-suklaa-toscapiirakka
noin 10 palaa

pohja

2 appelsiinia (mieluiten luomua)
1⁄2 dl rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua) 1 1⁄2 dl sokeria
1⁄2 tl suolaa
1⁄4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1⁄2 tl ruokasoodaa
100 g tummaa suklaata

kuorrute

1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1⁄4 tl vaniljajauhetta tai
2 tl vaniljasokeria hyppysellinen suolaa
4 dl (n.100 g) mantelilastuja 100 g margariinia (tai 3⁄4 dl kookosöljyä)
2 rkl vettä

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Rasvaa ja jauhota noin 24­senttinen piirakka­ tai irtopohjavuoka.

Pese appelsiinit ja raasta niiden kuoren keltaista osaa 1 1⁄2 teelusikallisen verran. Purista appelsiinien mehut. Tarvitset mehua 2 dl. Jos appelsiinien mehu ei riitä, voit jatkaa sitä vedellä. Sekoita appelsiinimehu, appelsiinin kuori, öljy, sokeri, suola ja vaniljajauhe.

Siivilöi toiseen kulhoon vehnäjauhot, leivinjauhe sekä ruokasooda ja sekoita hyvin. Lisää jauhot nesteiden jouk­koon ja sekoita tasaiseksi. Leikkaa suklaa pienen pieniksi paloiksi ja lisää lopuksi taikinaan. Kaada taikina vuokaan tasaiseksi kerrokseksi ja paista esilämmitetyn uunin keskitasolla 20 minuuttia. Valmista sillä välin kuorrute.

Mittaa kaikki kuorrutteen ainekset kattilaan ja käännä levy päälle. Sekoita, kunnes seos kiehahtaa ja siirrä pois levyltä. Levitä kuorrute esipaistetun pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Käännä uuni 200 asteeseen ja paista piirakkaa vielä noin 15 minuuttia kunnes kuorrute on saanut kauniin ruskean värin. Anna piirakan jäähtyä ja leikkaa se osiin. Säilytä jääkaapissa.

Kenen reseptejä?

Satu Saunio on tamperelainen keittokirjailija ja eläinoikeusaktivisti, joka kirjoittaa suosittua leivontablogia Kamomillan konditoriaa. Leipomisen lisäksi Saunio harrastaa valokuvausta ja musiikkia. Saunio on kirjoittanut myös Tuulispään leivontakirjan (Finn Lectura). Kirja sai nimensä Eläinsuojelukeskus Tuulispään mukaan, jossa Saunio pyrkii viettämään mahdollisimman paljon aikaa eläimiä hoitaen ja rapsutellen.

Lisää herkullisia reseptejä Huilissa 4/2016!

Kommentoi