”On hienoa tehdä jotain, mitä kukaan ei ole tehnyt”

Tutkija Joona Mikkilä, 31, etsii ekologista korviketta öljylle.

”Olen tutkija Helsingin yliopistolla, ja tutkin Kristiina Hildénin ja Jussi Sipilän tutkimusryhmissä ligniinin kemiallista muokkausta raaka-aineeksi sienten avulla. Ligniini on maailman toiseksi yleisin biopolymeeri, jota syntyy esimerkiksi paperiteollisuuden sivutuotteena noin 100 miljoonaa tonnia vuodessa. Suurinta osaa tästä ligniinistä ei jalosteta pidemmälle ja hyödynnetä ympäristöystävällisesti, vaan se käytetään polttoaineena paperiteollisuuden tehtailla. Tutkimme siis sitä, saataisiinko ligniinistä tuotettua esimerkiksi ympäristöystävällisiä korvaajia öljyteollisuuden tuotteille.

Tähän mennessä olemme onnistuneet halvan ja helposti saatavilla olevan teollisen ligniinin muokkaamisessa. Sienten avulla voimme muokata ligniiniä ympäristöä säästäen. Kun käytämme sienistä saatavia entsyymejä, voimme välttää ympäristölle haitallisten kemikaalien ja liuottimien käyttöä. Entsyymien avulla muokkaus onnistuu myös melko alhaisissa lämpötiloissa, mikä säästää energiaa. Olen työskennellyt projektin parissa puolisentoista vuotta, mutta ligniinitutkimusta on tehty sitä ennen jo vuosikymmeniä.

Työpäiväni ovat aina erilaisia: joinakin päivinä saatan viettää koko työpäiväni laboratoriossa mittaillen tuloksia, toisina päivinä taas istun tietokoneella tutkien kerättyä dataa. Laboratorioympäristöt ovat melko kliinisiä, funktionaalisia ja erilaisten laitteiden täyttämiä, mutta toisinaan tutkijan työ vie ulkomaille konferensseihin tapaamaan muita asiantuntijoita. Työni on hyvin haastavaa ja pitkäjänteistä, mutta parasta siinä on, kun tulee pieniäkin onnistumisia. On hieno tunne, kun tekee jotain, mitä kukaan ei ole koskaan ennen tehnyt, ja kun tekee työtä tieteen eteen. Tavoitteenani on tehdä hyvää työtä, saada luotettavia tuloksia ja tarjota ihmiskunnalle uutta tietoa.

Jos olet nuori, joka haluaa muuttaa maailmaa, yksi erinomainen vaihtoehto on suunnata tutkijan uralle. Voit lähteä opiskelemaan luonnontieteellisiä aineita ja pyrkiä tutkijaksi yliopistolle tai johonkin yritykseen. Ja millaisiin tehtäviin ikinä päädytkin myöhemmin elämässä, antaa tutkijakoulutus erinomaiset eväät analyyttiseen ajatteluun ja ongelmanratkaisuun.”

Liisa Lehtoväre ja Siiri Klubb

Juttu on osa Kallion lukion mediakurssilaisten harjoitustyönään toteuttamaa juttusarjaa, jossa haastatellaan erilaisia ihmisiä arjen ekoteoista tai työstä ympäristön parissa.

 

Kommentoi