”Näytänkö minä vegaanilta?”

Palomies-sairaankuljettaja, personal trainer, urheilija ja yrittäjä Sami Lillsunde, 38, kertoo suhteestaan ruokaan.

”Minulta kysytään usein, miten voin olla samaan aikaan palomies ja vegaani. Silloin on hirveän hauskaa sanoa, että näytänkö minä vegaanilta. En näytä sellaiselta stereotyyppiseltä laihalta ja aliravitulta vegaanilta. Pidän huolta siitä, että syön tarpeeksi ruokaa ja saan ravinnostani kaikki ravintoaineet, joita tarvitsen. En myöskään koe korvaavani lihaa ruokavaliossani, vaan syön vain kasviksia tosi monipuolisesti. Aloittelevana vegaanina kannattaa kuitenkin korvata esimerkiksi kanaa nyhtökauralla ja tofulla.

Vegan Fitness Oy:n perustajana ja vegaanihaasteen tutorina pääsen auttamaan ihmisiä oman kokemukseni kautta, ja on ihan mahtavaa, kun ihmiset löytävät ja oivaltavat uusia juttuja ruokavalioihinsa. Olen tutorina ympäri vuoden toimivassa vegaanihaasteessa, ja autan ihmisiä löytämään vegaanituotteita eläintuotteiden tilalle. On hienoa, että omasta elämäntavastaan ja harrastuksestaan on päässyt luomaan firman.

Urheilu ja veganismi sopivat todella hyvin yhteen. On paljon maailmanmestaruustason urheilijoita, jotka ovat vegaaneja. Itsekin kilpailen kahvakuulaurheilussa ja treenaan paljon. Minuunkin oli istutettu tosi syvälle sellainen ’proteiiniuskonto’. Lapsesta asti minulle toitotettiin, että proteiinia pitää saada reilusti ja että sitä saa vain lihasta. Oikeasti kaiken tarvittavan proteiinin saa kasvisruoasta, kunhan vain syö tarpeeksi.

Olen ollut ympäristötietoinen jo kauan ennen veganismia ja pyrkinyt aina tekemään ympäristön kannalta hyviä asioita. Alun perin ryhdyin vegaaniksi terveysvaikutusten takia. Kaupan päälle tulivat positiiviset vaikutukset ympäristöön ja elämäntavan eettisyys. Nämä kolme syytä kulkevat mielestäni käsi kädessä ja ovat kaikki yhtä tärkeitä.”

Hanna Hasu ja Ruuti Pirilä

Juttu on osa Kallion lukion mediakurssilaisten harjoitustyönään toteuttamaa juttusarjaa, jossa haastatellaan erilaisia ihmisiä arjen ekoteoista tai työstä ympäristön parissa.

Kommentoi