Näin syntyy joulukuun Huili, osa 1

Perjantaina Huilin toimituksessa oli avoimet ovet. Kylässä kävi aivan hurjan kivoja lukijoita, joilla oli paljon hyviä kysymyksiä omakustannelehden tekemisestä.

Avoimet ovet Huilin toimituksessa

Avoimet ovet Huilin toimituksessa.

Koska samat asiat saattavat kiinnostaa teitäkin, jotka ette tällä kertaa päässeet paikalle, niin tässä katsaus siihen, miten me teemme Huilia.

Lehden numero kootaan aina Huilin sivukartan päälle. Siinä on määritelty, että Huilin alussa on 20 sivua ajankohtaisia juttuja ja vakipalstoja, kuten Mun juttu ja Tähän tyyliin. Lehden keskellä ovat pitkät lukujutut ja reportaasit. Lopussa puolestaan Eko-opas, jossa on matkailuvinkkejä, ruokaa ja nostoja maailmalta. Joulukuun Huilin sivukarttapohja näyttää tältä:

Screen Shot 2013-11-03 at 21.47.45

Huili_alkuosio

Huilin_reppariavaus

Juttuideat lehteen tulevat avustajiltamme, lehdistötiedotteista, joita meille lähetetään, muista lehdistä, Huilin tekijöiden tapaamisissa… Ostamme joskus juttuja myös uusilta tekijöiltä, jos juttuidea on meistä hyvä ja ennen kaikkea Huilin näköinen.

Kun juttuidea on päätetty, mietitään siihen aina myös näkökulma. Jutun aihe voi olla ”Suomen luomukaupat”, mutta sille pitää vielä etsiä näkökulma. Meidän näkökulmamme oli kevään lehdessä ”Miten luomukaupan saa menestymään?”.

luomukaupatJutun aihe ja näkökulma, samoin siitä maksettava palkkio, sovitaan kirjoittavan toimittajan kanssa ennen jutun tekoa. Samalla mietitään kuvitus: valokuvat vai kuvitus? Kuka valokuvaa? Valokuvaajan kanssa sovitaan jutun tyyli, tarvitaanko erikseen pysty- tai vaakakuvia. Esimerkiksi joulukuun lehden kuvauksissa pitää muistaa, että vaikka juttu kuvataan syyskuun auringossa, luetaan sitä talvella. Haastateltava ei voi olla paitahihasillaan hiekkarannalla.

Nyt joulukuun numeron ilmestymiseen on aikaa alle kuukausi. Se tarkoittaa, että melkein kaikki tilatut jutut ja kuvat ovat tulleet. Toimituspäällikkö on editoinut jutut, eli viimeistellyt ne ja tarkastanut kirjoittajien kanssa epämääräisyydet. ”Kuka sanoo, että kaupat myyvät pakastettua lihaa tuoreena? Voiko väitteeseen luottaa?”

Parhaillaan taittaja kokoaa teksteistä ja kuvista valmista pakettia. Päätoimittaja kirjoittaa näppäimistö sauhuten viimeisiä kirja-arvioita ja menovinkkejä. Lehden kansi kuvataan lähipäivinä. Ilmoitusmyyjä sopii mainostajien kanssa viimeisiä juttuja.

Kun taitto on pääosin valmis, tulostamme sivut, hiomme otsikoita, mietimme mitä juttuja nostamme esille sisällysluettelon yhteydessä ja keksimme kuvatekstejä. Kansiotsikoita vääntäessä arvostan aina iltapäivälehtien tekijöitä. He keksivät joka päivä nasevat ja myyvät lööpit lehdilleen. Meille otsikoiden keksiminen neljä kertaa vuodessa tuntuu vaikealta. Lopuksi oikoluemme lehden.

Huili 4-2012

Ennen painoon lähettämistä taittaja säätää vielä kuvien värit ja ehkä tekee jotain muutakin teknistä, josta minulla ei ole tietoa. Päätoimittaja etsii haastateltujen henkilöiden postiosoitteita, lähetämme Huilin aina myös heille. Lisäksi tarkastan asiakaspalvelun kanssa, että tilaajien osoitteet ovat valmiina.

Ennen kuin painotalomme Libris Itä-Helsingissä painaa lehden, lähettävät he meille vedokset eli  paperisen version lehdestä. Tässä vaiheessa on vielä mahdollista säätää pikkujuttuja, kuten viime numerossa olin huolissani näyttääkö kansimallin ihonväri vahakabinetilta. Kuvaa muokattiin värikylläisemmäksi.

Huili 3-4 / 2013 ilmestyy viikolla 34.

Sitten lehti on valmis painettavaksi. Painaminen ja postitus lukijoille kestää noin kaksi viikkoa.

Nyt painun jatkamaan Huilin viimeisten tekstien kirjoittamista niin, että lehti on teillä lukijoilla joulukuun ensimmäisellä viikolla.

Näin syntyy Huili, osa 2 kertoo Huilin lehtikonseptista.

1 kommentti

Kommentoi