Luonto on vakaa naapuri

Muusikko Matti Johannes Koivu rakastaa metsää, kaipaa Lappiin ja yrittää kuluttaa mahdollisimman vähän. Ekoelämänkaari-haastattelu julkaistiin Huilissa 4/2016.

Teksti Meri Nykänen, kuva Anna Autio

1980-luvun loppu Rakas aulanko
Lapsuuteni maisema on Hämeenlinnan Aulanko, missä kävimme perheen kanssa metsässä ja uimassa. Rakastin uimista ja rakastan edelleen. Yritän käydä edes pari kertaa vuodessa samassa paikassa uimassa kuin lapsena. Ranta ja maisema ovat säilyneet hyvin samanlaisina, ja paikka on onneksi luonnonsuojelualue.

1990-luvun alku Mökötystä metsässä
Nuoruusvuosinani kävin samassa metsässä mököttämässä ja jumittamassa. Se on yksi rakkaimmista nuoruusmuistoistani. Kävin metsässä istumassa ja yritin miettiä, mitä tekisin, tietämättä mitään vaihtoehdoista.

2000-luvun alku Vaelluksia Lapissa
Kävin ensimmäisiä kertoja Lapissa jo teininä. Lasten syntymä on vähentänyt pitkiä vaelluksia, mutta niiden aika tulee vielä. Erityisen kauniita ovat koskemattomina säilyneet ikimetsät.

Valitettavasti tällaista metsää on Suomessa alle prosentti koko metsäalasta. Aikanaan opiskelin Greenpeacen metsäkampanjan sisältöjä ja yritin puhua niistä haastatteluissa. Kaikki metsäpuheet leikattiin aina pois ja korvattiin esimerkiksi parta-aiheisilla kysymyksillä.

2012 Haluan säveliin puita
Kirjoitin kappaleen Aulanko vuonna 2012. Ajattelen Aulangon metsiä usein musiikissani. Haluan säveliin puita tai vettä, sitä tilaa ja avaruutta. Luonto on parhaimmillaan pyhää eikä sillä ole muuta tarkoitusta kuin sen oma olemus. Luonto ei tarvitse, kaipaa eikä muista meitä. Tämä vakaa ja hiljainen naapuri on rauhoittava ja kääntää katseen elämän merkityksellisiin asioihin.

2016 Ekologista arkea
Yritän kuluttaa mahdollisimman vähän. Korjaan asioita ja liikun pyörällä. Perheessämme syödään kasvisruokaa ja viljellään ekologisia arvoja. Siirtymä 1980- ja 90-luvun hämeenlinnalaisesta kulutuskulttuurista tämän päivän maailmaan ei tapahdu päivässä, mutta onneksi koko maan tasolla on tapahtunut paljon hyvää. Oma asenteeni on muuttunut siinä mukana.

Matti Johannes Koivun uusi levy ilmestyy vuoden 2017 alussa ja suomalaista aikakäsitystä käsittelevä podcast keväällä.


Piditkö jutusta? Osta tai tilaa Huili omaksi täältä.

Kommentoi