Laadukas neule on ekoihmisen luottovaate

Kaino on kotimainen neuleyritys, joka valmistaa kaikki tuotteensa eettisistä ja ekologisista materiaaleista Säkylässä. Huili pyysi Kainon Niina Sinisaloa jakamaan parhaat vinkkinsä laatuneuleiden huoltamiseen ja selvitti, mistä eettinen vaatesuunnittelu Kainossa lähtee liikkeelle.

Miten kestävyys otetaan huomioon Kainon mallistojen suunnitteluvaiheessa?

Kainossa suunnittelun tärkeitä arvoja ovat laatu, ekologisuus, monikäyttöisyys ja kestävyys. Näitä arvoja toteutamme kaikissa suunnittelun ja valmistuksen vaiheissa.

Pyrimme mallistojen suunnittelussa ajattomuuteen ja monipuolisuuteen. Kaikki mallistojemme osat ovat helposti yhdisteltävissä toisiinsa. Muutamalla Kainon asukokonaisuudella pärjää siis pitkälle joka tilaisuudessa. Hyvä vaate taipuu asustamalla moneen käyttöön. Meille on Kainossa myös tärkeää, että mallistoistamme löytyy neuleita kaikenkokoisille ja -muotoisille naisille.

Tuotteiden kaavoituksessa mietimme tarkkaan, miten kaikki neulemateriaali voidaan hyödyntää, jotta hävikkiä tulisi mahdollisimman vähän. Jäljelle jäävistä neulepaloista valmistamme mm. pienasusteita.

Prosessissa syntyvän piensilpun ja saumausjätteen kierrätämme yritykseen, joka valmistaa silpus­ta kierrätyshuopaa ja kasvihuoneiden kastelumattoja. Tämä tarkoittaa sitä, että Kainosta ei käytännössä jää tekstiilituotannon jätettä laisinkaan.

Kaino käyttää tuotteissaan kampapuuvillaa ja merinovillaa. Miten päädyitte näihin materiaaleihin?

Materiaalivalinnoissa ohjenuorana ovat olleet omat arvomme: kestävyys, eettisyys ja ekologisuus. Tämän vuoksi valmistamme kaikki tuotteet luomusertifioidusta kampapuuvillasta ja merinovillalangasta valmiiksi vaat­teiksi omassa neulomossamme Säkylässä.

Mulesing-vapaa merinovilla ja GOTS-sertifioitu luomukampapuuvilla täyttävät myös laatukriteerimme. Ne ovat konepestäviä luonnonmateriaaleja ja langat sopivat karkeudeltaan neulekoneisiimme. Kaino-neuleiden ihotuntuma on todella hyvä ja näistä myrkyttömistä langoista valmistettuja vaatteita ja asusteita voivat käyttää myös monenlaisista yliherkkyyksistä kärsivät ihmiset.

Kainon työntekijöitä Säkylän neulomossa.

Mitä ihmettä on “mulesing”?

Mulesing on kirurginen toimenpide, jossa lampaan peräaukon ympäriltä leikataan pois ihoa, jotta vältetään loisten muniminen peräaukon ympärille. Toimenpide ja lopputulos ovat eläimille kivuliaita. Mulesing on kielletty useissa maissa, mutta ei vielä kaikissa.

Meille Kainossa on ensiarvoisen tärkeää, että eläimet eivät kärsi. Tämän vuoksi eettisesti tuotetun, mulesing-vapaan merinovillan käyttäminen on meille itsestään selvä valinta.

Miten varmistutte raaka-aineiden laadusta ja eettisyydestä?

Öko-Tex- ja GOTS-sertifioitujen merinovilla- ja kampapuuvillalankojemme alkuperä on jäljitettävissä tiloille asti. Sertifiointi takaa myös sen, että työolot ovat hyvät läpi tuotantoketjun. Pidämme sertifiointijärjestelmiä tarkastusprosesseineen luotettavina. Luotamme myös tunnettuihin lankatehtaisiin ja heidän valmistusprosesseihinsa.

Emme ole joutuneet luopumaan mistään eettisyyden tai ekologisuuden vuoksi. Toki olisi helpompaa ja halvempaa käyttää esimerkiksi villaa, joka ei ole mulesing-vapaata tai homeenestoaineilla käsiteltyjä puuvillalankoja. On kuitenkin ollut ilo huomata, että omien arvojen mukainen työskentely on mahdollista vaatealalla, jonka toiminnassa on yleisesti paljon parannettavaa.

 

Neulemallien suunnittelu vaatii tarkkuutta ja silmää yksityiskohdille.

Kainon vinkit neuleiden kotihuoltoon:

  • Vältä turhaa vesipesua. Neuleille riittää usein pelkkä tuuletus: mitä enemmän pakkasta, sitä parempi. Joskus neuleen voi laittaa arkkupakastimeenkin virkistymään.
  • Lumipese erityisesti villaneuleet näin: 1) Vie neule kovalla pakkasella ulos pariksi tunniksi 2) Heitä kylmettynyt neule hangelle ja hiero lunta kevyesti neuleen ulko- ja sisäpinnoille 3) Ravistele tai harjaa lumet pois pehmeällä harjalla 4) Rapsuttele jäätyneitä tahroja varovasti pois kynnellä 5) Jätä neule vielä pariksi tunniksi pakkaseen vaatepuulle 6) Siirrä vaate sisätilaan roikkumaan ja varmista että neule kuivuu kunnolla.
  • Valitse hellävarainen pesuohjelma tai villapesuohjelma ja laita linkouskierrokset hyvin pienelle, kun vesipeset vaatteen. Älä rumpukuivaa neuleita.
  • Valitse neuleille sopiva pesuaine tarkasti. Älä käytä aineita, jossa on valkaisevia, villaa haurastuttavia aineita. Piintyneetkin tahrat lähtevät hyvin sappisaippualla. Älä käytä huuhteluaineita.
  • Säilytä neuleita kannellisissa muovilaatikoissa tai pusseissa, niin vältyt luonnonkuiduilla herkuttelevilta satunnaisiltakin tuholaisilta. Jos säilytät villaneuleita pidempään varastoituna esimerkiksi kesäaikaan, niin pidä niitä pakastimessa pari päivää ja sulje vasta sitten pussiin.
  • Vanha neule uudistuu, kun höyrykäsittelet vaatteen silitysraudalla. Näin neuleen pinta silottuu ja vaatteen voi kuositella alkuperäiseen muotoonsa.

Kaino julkaisi syksyllä uuden malliston, johon voit tutustua täällä.

Näin Niina Sinisalo kuvailee syksyn mallistoa: “Mallisto on saanut inspiraationsa suomalaisen metsän mystisyydestä, sekä kohtaamisista luon­nossa; hirvieläimen höyryävästä hengityksestä pakkasaamuna, revontulien ylimaallisesta lois­teesta keskiöisellä taivaalla ja haikeista hyvästeis­tä muuttolinnuille”.


Tykkäsitkö jutusta? Osta Huilin irtonumero tai tee tilaus verkkokaupassa.

Kommentoi