Kotimaista koivua aurinkolaseihin

Pöllöt Wooden Eyewear valmistaa aurinko- ja silmälaseja joiden kehykset ovat puuta. Huili kysyi yrityksen perustajilta Konsta Pohjamolta ja Atte Koskivaaralta epätavallisen materiaalivalinnan taustoista.

Juttu on osa Huilin kaupallista yhteistyötä, jota teemme eettiset ja ekologiset arvot kanssamme jakavien yritysten kanssa.

 

Miksi puu valikoitui Pöllöt-silmälasien materiaaliksi?

Puu on meille Pöllöjen perustajille läheinen materiaali, koska olemme molemmat opiskelleet Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa. Konstalla on opiskelutaustaa myös puunjalostuksesta. Ensimmäinen yrityksemme myi joulukuusia. Puu oli luontainen valinta, jolla halusimme tehdä jotain uutta. Ideana oli myös korvata muovi- tai metallituote paljon ekologisemmalla vaihtoehdolla eli puulla.

 

Mitä puulajeja käytätte ja mistä materiaalit hankitaan? 

Ulkomailla tuotetut lasit on pääosin valmistettu bambusta. Valmistuksessa on käytetty myös pähkinäpuuta, vaahteraa ja ruusupuuta. Materiaali on hankittu ympäri maailmaa eri materiaalin toimittajien kautta.

Tuotanto tapahtuu ulkomaiden osalta Kiinassa, lähellä Shangaita. Materiaalit hankitaan tuottajan avulla muutamasta Aasian maasta, esimerkiksi juuri Kiinasta. Nykyinen tehtaamme löytyi agentimme kautta ja olemme olleet todella tyytyväisiä. Ulkomailla tuotetut lasit tulevat sertifioidusta tehtaasta, jonka on todistettava toimivansa eettisesti kestävällä tavalla. Laseissa käytetty puu on FSC-sertifioitua.

Kevääksi 2017 tuomme markkinoille aurinkolaseja, jotka on tehty suomalaisesta koivusta. Koivu on kaadettu Keski-Suomessa. Myös tuotanto tapahtuu Suomessa. Uusia Pöllöjä olemme kehitelleet yhdessä yhteistyökumppanin kanssa melkein 18 kuukautta. Tulevaisuudessa aiomme keskittyä Suomessa kasvaviin ja kukkiviin puihin.

 

Miksi päätitte keskittyä suomalaisiin puulajeihin ja siirtää tuotannon Suomeen? Liittyikö tähän erityisiä eettisiä ja ekologisia näkökulmia?

Suomessa tuottaminen on ollut tavoitteemme alusta asti, mutta ennen tätä päivää siihen ei ole ollut resursseja. Haluamme kasvaa täysin Suomessa toimivaksi yritykseksi. Lasien hiilijalanjälki jää huomattavasti pienemmäksi, kun tuote valmistetaan täällä, missä se pääsääntöisesti myös myydään. Materiaali oli myös yksi syy, miksi halusimme tuoda valmistuksen Suomeen. Suomalaiset puulajit ovat hienoja ja monikäyttöisiä, eikä täältä myöskää puutavara lopu.

Suomessa valmistettujen kehysten materiaalit ovat peräisin metsistä, joilla on FSC- ja PEFC-sertifikaatit. Tämä takaa, että metsä on kasvatettu ja hoidettu vastuullisesti.

 

Liittyykö materiaalivalintaan erityisiä eettisiä tai ekologisia näkökulmia?

Haluamme olla omalta osaltamme katsomassa rakkaan maapallomme perään ja olla yhtenä esimerkkinä, vaikka olemme todella pieni tekijä markkinoilla. Haluamme olla mukana tuottamassa luontoa säästäviä tuotteita ja avata samalla ovia muille ekologisille brändeille ja tuotteille. Pienetkin yritykset voivat tehdä isoja valintoja.

 

Jos puiset kehykset halkeavat tai menevät rikki, pystyykö niitä korjaamaan?

Kyllä pystyy. Meillä on oma showroom Helsingin Vallilassa. Siellä optikko pystyy tekemään tarvittavia toimenpiteitä. Muut optikot pystyvät myös toki korjaamaan laseja. On hyvä muistaa, että puu on materiaalina herkempi ja hauraampi kuin esimerkiksi muovi, joten laseja on hyvä säilyttää huolella. Toisaalta lasit istuvat hieman paremmin kasvoille, koska puu elää ja mukautuu kasvojen lämmön avulla.


Pöllöjen kevätmallistoon voit tutustua täällä.

Kommentoi