Kauramaitovallankumous tulee

Maaliskuun alussa Valion kuukauden puheenvuoro kertoi, että suomalaiset lehmät eivät ole yhtä paha riski ilmastonmuutokselle kuin lehmät muualla. Teksti pohjautui Valion, MTK:n ja kolmen lihanjalostamon (mm. Atrian ja Snellman) teettämään selvitykseen. Kansalaiset älähtivät ja ”Suomalainen nautakarja ei ilmastonmuutosta kiihdytä” -otsikko vaihdettiin muotoon ”Naudanlihan ja maidontuotannon ilmastovaikutus herättää keskustelua”. Yhtenä älähtävänä kansalaisena oli blogaaja Kasper Strömman, jonka teksti ”Tutkimus: Suomessa jalostettu bensiini ei yllättäen saastuta laisinkaan” keräsi tykkäyksiä ja jakoja.

 

Tämänpäivän kuluttajille ihan mikä tahansa ei mene läpi. Tutkimuksien ja ”tutkimuksien” välillä on eroja ja internetissä niiden jäljille pääsee nopeasti. Valio sanoo, että kyse oli vain otsikoinnista. On kuitenkin niin, että tieteen popularisointi on vaikeaa, sillä on vältettävä väittämästä asioita, joita tutkimuksessa ei ole esitetty.

 

Maitoon liittyvää mielikuvamarkkinointia tehdään paljon, eikä maitoteollisuus ole mikään pikkubisnes. Maitoa myydään söpöillä piirroslehmillä, jotka kirmailevat laitumilla. Emät, joiden vasikat nojailevat niiden kainaloissa ovat tuttua kuvastoa, vaikka eivät kovin realistisia maisemia. Suomalaistenkin maitotilojen eläinten olot vaihtelevat paljon, eikä olot ole niin auvoisia kaikille lehmille, joita mielikuvilla myydään. Osa navetoista avaa toukokuussa ovet laitumille, mutta osa eläimistä ei niille pääse.

 

Maaliskuun alussa Valio lähetti tiedotteen, kuinka Euroopan investointipankki oli myöntänyt firmalle lainaa. Summa on 30 miljoonaa euroa. ”Rahoitus tukee suomalaisen meijeriyrityksen tutkimusta, kehitystä ja innovaatioita, jotka liittyvät maitotuotteiden ravitsemusarvoihin, funktionaalisuuteen ja terveysvaikutuksiin”, tiedotteessa kerrotaan.

 

Maaliskuun lopulla julkaistiin myös maataloustukien määrät. ”Suurin yksittäinen tuensaaja oli meijerikonserni Valio, joka sai tukia lähes 2,3 miljoonaa euroa”, kirjoitetaan Helsingin Sanomissa 23.3. Jutussa kerrotaan, että  Valion saamista tuista 90 prosenttia on koulumaitotukea. Yhtiön mukaan koulumaitotuesta hyötyvät lähinnä kunnat, koska ne voivat ostaa päiväkoteihin, kouluihin ja oppilaitoksiin maitoa halvemmalla. Maidon ostajat ovat voineet valtuuttaa Valion hakemaan tuen ostajien puolesta. Koulumaitotuki on Euroopan unionin alueen ratkaisu siihen, että lehmänmaidon hintaa saadaan niin alhaiseksi, että sitä saadaan kouluihin. Ehtona on pitää seinällä maidosta kertovia julisteita.

 

Kriitikot sanovat, että maitoa ei tutkita sen mahdollisten haittojen näkökulmasta Suomessa juuri lainkaan. Sille puolelle tutkimusrahaa ei heru. Kauramaitovallankumous voi horjuttaa maitobisneksen vahvaa asemaa Suomessa, mutta mielikuvien muuttaminen on pitkäaikaista työtä.

 


 

Huilin vegeopas ilmestyy 6.4.2017. Oppaan voi ostaa omaksi Huilin verkkokaupasta.

 

Kommentoi