”Inhimillisyyttä ja aitoutta”

Piirroskuva Oona Sundellin kasvoista

Huilin ihka ensimmäinen vuosikalenteri on AD Penni Osipowin ja kuvittaja Oona Sundellin käsialaa. Tässä haastattelussa Sundell kertoo inspiraatioistaan.

Huili: Mikä tekee kuvituksesta kauniin?

Oona Sundell: Itse pidän hyvinkin erilaisia kuvia kauniina. Kiinnitän kuvissa usein huomion väreihin ja sitten alan tarkastella kuvan sisältöä. Kuvat jotka tuottavat hyvää mieltä ja iloa ovat kauniita. Näissä voi olla esimerkiksi voimakkaita ja toimivia väriyhdistelmiä. Toisaalta myös herkkä kädenjälki ja rauhoittavat värit voivat saada kuvasta kauniin.

Itse olen utelias ja leikkisä, joten pidän myös kuvista joissa on mielikuvitusta, leikkisyyttä ja joita saa sisällöllisesti tarkastella kauemmin. Tekijän kädenjälki saa näkyä ja tietynlainen kömpelyys lisää inhimillisyyttä ja aitoutta, mikä on myös kaunista.

H: Mikä on työjärjestys, kun alat tehdä kuvitusta?

OS: Eniten aikaa vie kuvituksen ideointi ja taustoitus. Tarkkailen kaikkea ympärilläni olevaa, inspiroidun ja teen paljon pikaisia luonnoksia. Paperille tehdyt luonnokset johdattavat kuvaa huomattavasti nopeammin eteenpäin kuin pelkästään päässä pohtiminen.

Tykkään eniten tehdä kuvia käsin ja kokeilla erilaisia työvälineitä. Mielikuvitukseni pääsee vapaammin irti paperille kuin tietokoneella istuessa. Yleensä teen siis kuvaoriginaalit käsin, on ne sitten muotoja, pintoja tai kokonaisia kuvia. Tämän jälkeen käsittelen ja viimeistelen kuvat koneella. Saatan värittää, muuttaa kuvitusteni värejä sopivimmiksi tai rakentaa pienemmistä kuvien osista suurempia kokonaisuuksia. Värien valitseminen on yksi lempivaiheistani.

H: Kuvitit Huilin kalenterin, mikä on suosikkikuukautesi ja miksi?

OS: Oma suosikkini on maaliskuu. Rakastan metsää, tällä hetkellä erityisesti kuusi- ja havumetsää. Pidän siitä, että voin eksyä poluilta, katsoa ylös, jolloin kuusen havut menee sikinsokin yläpuolellani. Metsä rauhoittaa ja näiden retkien jälkeen oloni on kevyt, jolloin pystyn myös olemaan luovimmillani.

H: Valmistuit Lahden Muotoiluinstituutista graafiseksi suunnittelijaksi viime kesänä. Mihin olet menossa ammatillisesti?

OS: Suunnittelijana vahvin kiinnostukseni kohdistuu kuvan tekemiseen. Olen aina piirtänyt, mutta ammatissani olen vielä uusi tekijä. toivon tulevaisuudessa, että saisin tehdä monipuolisesti kuvituksia eri formaatteihin, materiaaleille ja tuotteisiin, kaikkialle mihin kuva vaan voi venyä.

Kommentoi