Hyviä ja vielä parempia uutisia muovikasseista

Kansainvälinen uutispalvelu CNN kertoi iloisen uutisen: Maailman ensimmäinen täysin biohajoava muovipussi oli kehitelty Intiassa.

Ihan kiva, mutta miten on mahdollista, että meidän K-kaupassamme on myyty tällaisia täysin biohajoavia kasseja jo vuosia?

pirkkakassi

Onko Pirkka jymäyttänyt meitä vai CNN erehtynyt?

Huili selvitti asian ja soitti yritykseen, joka valmistaa suomalaiset biohajoavat kassit.

”Me olemme tehneet täysin biohajoavaa materiaalia 15 vuotta ja siitä kauppakassejakin jo ainakin kuusi vuotta”, kertoo Pirkan biokassit valmistavan Plastirollin myyntipäällikkö Jukka Suvisalmi.

Plastirollin valmistamat kassit tehdään maissitärkkelyksestä. Kompostissa ne hajoavat vedeksi ja hiilidioksidiksi. Kassit kompostoituvat  biojätteenkäsittelylaitoksessa hyvin, mutta kotikompostin matalassa lämpötilassa materiaali maatuu nihkeästi ja jää usein multaa rumentaviksi kassinriekaleiksi.

Kotikompostoijille on muutaman vuoden päästä luvassa vieläkin paremmin maatuva kauppakassi. Kyseessä on Plastirollin yhdessä viljely-yritys Biolanin kanssa kehittämä uutuusmateriaali. Testitulosten mukaan uutuus hajoaa kotikompostin +25-asteessa parissa viikossa. Huhuu CNN, menkää Ylöjärvelle tekemään tästä juttua!

Mutta millainen on muovikassiin, josta CNN:n juttu kertoi?  Siinä puhuttiin  materiaaliin lisätystä entsyymistä, joka reagoi joutuessaan kosketuksiin maa-aineksen kanssa ja hajoittaa kassin täysin puolessa vuodessa. Mitään myrkyllistä ei kuulemma jää jäljelle.

Uutisjuttu ei kerro teknisiä detaljeja, mutta materiaali kuulostaa pahaenteisen paljon niin kutsutulta oxo-muovilta. Tällaiset muovit eivät kompostoidu vaan hajoavat pienen pieniksi palasiksi ja tavallaan siis katoavat. Palaset kulkeutuvat kuitenkin valtameriin ja ravintoketjuun ja ovat kaikkea muuta kuin ympäristöystävällisiä. Jukka Suvisalmen mukaan tällaiset hajoavat pussit on monissa maissa (kuten muutenkin muovikasseja suitsineessa Italiassa) kielletty ympäristölle vahingollisina.

Jonkun tiedon mukaan yhden muovikassin koko työura kestää keskimäärin 20 minuuttia. Sen jälkeen se on roskaa, joko maatuvaa tai ei. Kunpa sitä aina muistaisi pitää kankaista ostoskassia mukanaan… Niitä kun on niin hienojakin.

kassi

juuttikassi

kanvaskassi

kukkakassi

koirakassi

Kommentoi