Huilin arkistosta: Ekosti vihille

Häät voivat olla vihreät muutenkin, kuin maisemaltaan.

Valmisteluissa ei kannata ujostella, jos ympäristöasiat ovat tärkeitä.

ekohäätKihlaparien ajatukset ovat jo tulevassa keväässä ja kesässä. Vihreät häät ovat trendi. Suomalainen hääpari käyttää tärkeään päiväänsä keskimäärin 6000 euroa. Jos ekologisuus on parille arkisin tärkeää, voi elämäntapa näkyä hyvin häissäkin.

♥ Käytä hääkutsuihin, menukortteihin, kiitoskortteihin jne sertifioitua tai kierrätyskuidusta tehtyä paperia.

♥ Valitse hääpaikka niin, ettei vieraille tule paljon matkustamista. Vieraita voi myös kannustaa kimppakyyteihin.

♥ Hääinfoa voi toimittaa vieraille sähköpostilla, jolloin paperia säästyy. Jos häille tehdään oma kotisivu, saavat vieraat sieltä käytännön ohjeet, sekä jälkikäteen kiitokset ja hääkuvat.

♥ Vintagemekossa on tunne jatkuvuudesta, joka sopii naimisiin menon ideaan. Samoin vanhassa kankaassa, josta ompelija voi muokata juuri morsiammen näköisen puvun.

♥ Kertakäyttöpuku ei ole ekologinen, eikä erityisen taloudellinen hankinta. Sulhasen kannattaa hankkia puku, jolle on käyttöä tulevissa juhlissa. Tai vuokrata.

♥ Kukkateollisuus käyttää valtavasti torjunta-aineita ja muita kemikaaleja. Myös niiden kuljetus aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä. Itsepoimitut luonnonkukat, kuten kielot, valkovuokot tai lupiinit sekä omenat, villiviinin punaiset lehdet ja pihlajanmarjat ovat ympäristöystävällinen, mutta näyttävä ratkaisu. Kukkakaupassa kannattaa valita kotimaista, luomua tai reilun kaupan kukkia.

♥ Häälahjan arvo on tavallisesti noin 40-50 euroa vierasta kohti. Maltillisesti luonnonvaroja kuluttava lahja voi olla esimerkiksi luomukuohuviini ja -konvehdit, lahjakortti ratsastustunnille tai ravintolaan. Jos pari tarvitsee veitsenteroitinta tai ompelukonetta, auttavat ne pidentämään muiden tavaroiden elinikää. Myös ekokauppa Ruohonjuureen voi tehdä lahjalistan.

♥ Sesongin mukaan valitut tarjoilut ovat usein edullisimmat ja herkullisimmat.

♥ Monet haluavat häihin liharuokaa. Lihaa kuluu vähemmän, jos sen kanssa on tarjolla useita, herkullisia kasvislisäkkeitä.

♥ Suuren joukon tarjoiluista jää usein paljon ruokaa yli. Olisiko sille jotain käyttöä? Jämät voi esimerkiksi antaa tarjoiluhenkilökunnalle, vieraille tai seuraavana päivänä siivoamaan tuleville mukaan.

♥ Häät ovat tilaisuus, josta pari saa tehdä aivan itsensä näköisen. Valmisteluissa ei kannata ujostella kertoa, jos ympäristöasiat ovat tärkeitä. Silloin palveluntarjoajat ottavat sen varmasti mielellään huomioon.

Tämä juttu on Huilin arkistonosto ja on julkaistu alunperin numerossa 1/2010.

Teksti: Riikka Suominen

Kuvitus: Heidi Gullberg

Kommentoi