Hanna Rainio tuo koruihin Reilun kaupan kultaa ja ekohopeaa

Kultasepänliike Kätkö Korun perustaja Hanna Rainio on Suomen ensimmäinen reilun kaupan sertifioitu kultaseppä. Mutta mistä reilun kaupan jalometalleja saadaan, ja miten omasta vihkisormuksesta saisi mahdollisimman ekologisen?

Juttu on osa Huilin kaupallista yhteistyötä, jota teemme eettiset ja ekologiset arvot kanssamme jakavien yritysten ja yhteisöjen kanssa.

 

Kätkö Koru tekee koruja eettisin ja ekologisin periaattein. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

Kiinnitämme erityistä huomiota korumetallien valintaan. Käytän koruissani Reilun kaupan sertifioitua kultaa ja kierrätettyä hopeaa, sillä haluan varmistaa, että metallien tuotannossa ei ole käytetty lapsityövoimaa ja että työntekijöille maksetaan asianmukaista palkkaa.

Valitsen myös korumetalleja, joiden tuotannon ympäristöhaitat on minimoitu sekä kaivoistoiminnassa että metallin käsittelyssä. Toisinaan asiakkaat tuovat vanhoja koruja mukanaan ja tilauskoru valmistetaan kierrättämällä vanhojen korujen materiaalit.

Olen tullut korujen pariin kultasepänalan ulkopuolelta eikä jalometallikorujen maailma ollut minulle ennestään tuttu. Minulle se, että on olemassa vaihtoehtoja valita materiaaleja niiden tuotantotapojen mukaan oli edellytys alalle ryhtymiselle.

Yritän jatkuvasti etsiä uusia materiaaleja, joissa on ainakin joku hyvä puoli eettisyyden näkökulmasta.

Mitä Reilun kaupan sertifikaatti tarkoittaa kullan tuotannossa? Miksi valitsit sertifioidun kullan?

Reilun kaupan kulta tulee kaivoksilta jotka täyttävät Reilun kaupan kriteerit ja ovat hakeneet Reilun kaupan sertifikaattia. Kullankaivajat saavat takuuhinnan ja sen päälle maksetaan Reilun kaupan lisä, jonka kaivajat voivat käyttää yhteisönsä hyväksi.

Minusta Reilun kaupan kullan käyttö nostaa esiin kysymyksen korujen materiaaleista ja niiden tuotannosta. Miksi rikkaissa maissa olisi oikeus käyttää luksustuotteita, joiden materiaalit hankitaan todella epäeettisin keinoin muun muassa lapsi- ja halpatyövoimaa käyttäen?

Reilun kaupan tuotteet antavat hiukan takaisin kehittyviin maihin ja auttavat paikallisia ihmisiä pärjäämään omalla työllään.

Olen tällä hetkellä ainoa Reilun kaupan sertifioitu kultaseppä Suomessa. Lähdin tälle tielle, koska halusin tuoda Suomeen vaihtoehdon ja myös nostaa aihetta keskusteluun. Itsellä on hyvä mieli, kun voin tehdä arvokkaasta materiaalista koruja harkiten ja tiedän materiaalin alkuperän.

Mistä käyttämänne kulta tulee? Onko se kalliimpaa kuin tavallinen kulta?

Ostan kullan englantilaiselta jalometallialan toimijalta, jolle Reilun kaupan kulta tulee Perun Sortramin kaivokselta. Kulta on vain hiukan kalliimpaa kuin tavallinen kulta.

Korun loppuhintaa nostaa kuitenkin Reilun kaupan organisaatiolle maksettava sertifiointimaksu ja myydyistä koruista maksettava lisenssimaksu. Reilun kaupan tuotteiksi sertifioidut korut maksavat noin 20% enemmän kuin tavallisesta kullasta tehdyt.

Entä kivet ja muut korumetallit, millaisia eettisiä ja ekologisia valintoja teette niiden suhteen?

Käytän sertifioidun kullan lisäksi ainoastaan hopeaa, joka tulee minulle 100% kierrätettynä samalta englantilaiselta toimijalta kuin kulta.

Kierrätettyä hopeaa saadaan muun muassa lääke- ja elektroniikkateollisuudesta sekä romuhopeana. Ekohopea on tavallista hopeaa kalliimpaa ja nostaa hieman korujen hintoja.

Korujen tekemisessä erityisesti korukivet ovat ongelmallisia, sillä niihin ei ole tällä hetkellä täysin luotettavaa eettistä lähdettä.

Toistaiseksi ostan kiviä pääasiassa suomalaiselta jalokivitukkurilta, jolla on pitkä kokemus alasta ja joka valitsee kivensä mahdollisimman eettisesti kestäviltä toimittajilta. Vältän halpoja kiviä, joiden hankinnassa on todennäköisimmin käytetty kyseenalaisia keinoja.

Käytän tilaustöissä mielelläni myös asiakkaiden omien kierrätettävien korujen kiviä. Hyvitän asiakkaalle osan uuden korun hinnasta, jos timantteja ei käytetä uuteen koruun. Näin saan kiviä itselleni myöhempää käyttöä varten. Suomalaisia jalokiviä käytän aina silloin kun se on mahdollista.

Kuvat: Ville Lehvonen


Lue lisää: Kätkö Koru.

Tykkäsitkö jutusta? Osta Huilin irtonumero tai tee tilaus verkkokaupassa.

Kommentoi