Eläintarha sängyn alla

 Pikkupoikana Panu Kaila toi pihalta ötököitä kotiin. Nyt eläkkeellä arkkitehtuurin emeritusprofessori pilkkoo maalla puita ja antaa puutarhan rauhassa villiintyä.

Teksti Anna Tommola
Kuva Susanna Kekkonen

1940
”Isä kuljetti minua luonnossa. Muistan, kun olimme sota-aikana Kaivopuiston rannassa ja isä opetti, mikä on siiran ja katkan ero. Isoveljen kanssa teimme kerran eläintarhan kotiin keräämällä ötököitä. Päivällä, kun oli valoisaa, ne mönkivät sängyn alle. Kun äiti sitten meni harjan kanssa siivoamaan, sieltä tuli esiin kaikenlaista kuoriaista.”

1950
”Oppikoulun alaluokilla kolme vuotta vanhempi veli oli esikuvani. Hän oli kova luonnontuntija ja keräsi mineraali- ja kasvikokoelmia, ja minä tietenkin perässä. Siinä oli tarkka järjestys: kun Tapani keräsi perhosia, minä sain kerätä kovakuoriaisia – en koskaan samaa yhtä aikaa.”

1970
”Nuorena arkkitehtinä piirsin elementtitaloja, joita nykyään vastustan. Sitten Museoviraston aikoina restaurointitöissä aloin ihailla vanhojen muurareiden ja maalareiden työtä, sitä miten he hallitsivat perinteiset materiaalit. Vähitellen kasvoi se ajatus, että ne menetelmät ovat edelleen toimivia ja hyviä.”

1995
”Pidin kansainvälisiä työleirejä, joilla opiskeltiin vanhoja rakennusmenetelmiä. Poltimme tiiliä ja rakensimme päre- ja olkikattoja. Puut kaadoimme yksitellen kirveellä ja kuljetimme metsästä hevosilla. Puu on hieno, elävä materiaali: siinä ei ole kahta samanlaista neliösenttiä. Kotoisista luonnonaineksista tehty talo on hengittävä ja ihmiselle terveellinen.”

2017
”Digimaailman vastapainoksi tarvittaisiin naturalisaatiota, oikeaa kytköstä luontoon. Professori Tari Haahtelan tutkimusten mukaan suuri osa allergioista ja homeoireistakin johtuu siitä, että ihmiset ovat vieraantuneet luonnosta.
Meillä on Kajaanin lähellä vapaa-ajan talo, jossa on suuri raunioitunut puutarha. Jos siellä kaatuu puu, se saa useimmiten jäädä maahan. Siellä asuukin puukiipijöitä, ja rannassa saukko. Haluan nyt 78-vuotiaanakin pysyä kosketuksissa luontoon ja työhön. Pilkon puita, keitän maalia ja rakennan leikkimökkiä lapsenlapsille.”

Arkkitehtuurin emeritusprofessori Panu Kaila on kirjoittanut perinteisistä rakennusmenetelmistä ja pitänyt lehdissä suosittua Talotohtori-palstaa.

Juttu on julkaistu Huilin talvi-kevätnumerossa 2017/18.

Kommentoi