Huilin arkistosta: Ekologisuus on myös nautintoja

EKOELÄMÄNKAARI : IRJA ASKOLA

 

 

 

Tällä palstalla tunnetut henkilöt kertovat, millaisia valintoja he ovat eri elämänvaiheissa tehneet ympäristön vuoksi. Irja Askola havahtui jo 80-luvulla siihen, että ekologiset valinnat voivat olla kivoja.

Irja Askola

Irja Askola sisustaa mielellään kirppiskalusteilla. Keittiössä on paljon kasviskeittokirjoja.

 

  • 50-luku

Lapsuudessani asuimme kesät maalla ja suhde luontoon oli konkreettinen. Vaatimattomalta kesämökiltä soudettiin lähteelle hakemaan juomavesi. Iltaisin käveltiin kylän talon navettaan hakemaan maitoa.

Syyslomalla nostimme sukulaistädin perunapellolla talkoilla perunoita ja, Itä-Suomessa kun oltiin, kerättiin sieniä. Silloin luonto oli työn tekemistä varten.

 

  • 80-luku

Työssäni ekumenian parissa tapasin keskieurooppalaisia kollegoita ja havaitsin, miten ruokavalinnat olivat heille isoja arvokysymyksiä. Luomukasvisruuat, joita heidän luonaan sain, olivat gourmet-tasoa. Esimerkiksi ruokaa rikastivat tuoreet mausteyrtit. Niitä ei vielä löytynyt Suomessa kaupoista. Huomasin, että ekologinen ajattelu on kiehtovaa ja kivaa. Suomessa elämäntapa oli minusta syyllistävää.

 

  • 1991

Työskentelin lähes koko 90-luvun Genevessä. Siellä afrikkalaiset työtoverini havahduttivat siihen, miten metsään, puhtaaseen veteen ja ilmastoon liittyvät kysymykset olivat heidän kotimaassaan jo tappavaa todellisuutta. Aloin hahmottaa, että oma kauppakassini vaikuttaa afrikkalaisten ihmisten elämään.

Suosin edelleen Reilun kaupan tuotteita. Piispan kodissani käy vuodessa 400 vierasta. Painotan tarjoiluissa lähi- ja luomuruokaa ja pyydän tarjoiluhenkilökuntaa aina kertomaan, että viini on Reilun kaupan viiniä.

 

  • 2010

Kun minut valittiin Helsingin piispaksi, muutin osittain sisustettuun piispan virka-asunto. Toin tänne omat tauluni ja ostin myös joitakin huonekaluja, muun muassa kaksi kaunista 60-luvun tuolia. Kun vein niiden kuitin, 50 euroa, hiippakunnan talousjohtajalle, hän kysyi puuttuiko siitä yksi nolla. Ei, sillä ostin ne helluntailaisten kirpputorilta. Myös työpöytäni on ostettu käytettynä.

 

  • 2012

Toimin kirkon ja Suomen ympäristökeskuksen järjestämän ekopaaston suojelijana. Siinä sai antaa ekolupauksen. Koska virkani puolesta minulle tarjotaan usein ilmaisia lounaita, lupasin maksaa hyväntekeväisyyteen näin säästyneet ruokarahat.

 

  • 2014

Maaliskuussa oli kansainväliseen ympäristötempaus Earth Hour ja minäkin sammutin virka-asunnossani valot tunniksi. Osallistuin, koska asennemuutos tarvitsee symbolitekoja. Minua viehättää tapahtuman konkreettisuus ja globaali ketju johon tapahtuma liittyy. Muutos ei synny yksilönteosta vaan yksilönkyvystä liittyä verkostoon ja oikeudenmukaisuusketjuun.

 

Irja Askola

”Asennemuutos tarvitsee symbolitekoja”

 

 

Tämä juttu on Huilin arkistonosto ja on julkaistu alunperin numerossa 3/2014

Teksti: Riikka Suominen

Kuvat: Vilma Paasivaara

 

Kommentoi