”Ekologisen elämän ei tarvitse olla hankalaa”

Korkeasaaren johtaja Sanna Hellström, 45, miettii, olemmeko me ihmiset sellaisia, että osaamme lentää kuuhun, mutta tuhoamme oman maapallomme.

“Ympäristö on ollut aina minulle hyvin tärkeä. Pidän itsestäänselvyytenä sitä, että siitä pitää huolehtia. Olen asunut Helsingin Arabianrannassa 15 vuotta ja ennen kävelin joka aamu erästä rantalenkkiä koirieni kanssa. Nyt se lenkki on kokonaan veden alla, enkä pääse sinne enää ikinä. Tämänkaltaiset faktat saavat minut ajattelemaan, että olemmeko me ihmiset nyt oikeasti tällaisia, että me osaamme lentää kuuhun, mutta tuhoamme oman maapallomme. Tällaisten havaintojen kautta on siis tullut konkreettiseksi se, miksi luonto on tärkeä, ja mitä me olemme sille tekemässä.

En pidä siitä, kun ihmiset suhtautuvat vihamielisesti esimerkiksi pyöräilyyn ja kasvissyöntiin. He ehkä ajattelevat, etteivät he itse pysty siihen. Ehkä me kaikki emme pysty, mutta on hienoa, jos edes osa tekee. Jokainen voi kuitenkin tehdä jotain pelastaakseen maapallon, sillä asia koskee meitä kaikkia. Kukaan meistä ei ole täydellinen, joten kannattaa toimia myös siten, että itsellä on hyvä olla.

Minun lapsuudessani puhuttiin paljon ilmansaasteista, ja esimerkiksi tehtaiden jätteet kaadettiin mereen. Näitä ongelmia on saatu ratkaistua. Kenties emme siis ole luisumassa tuhon tielle, vaan ehkä osaamme tehdä myös oikeita valintoja. Meillä on vielä mahdollisuus muuttaa suuntaa. Meidän tulisi kertoa onnistumisista, koska se voisi motivoida ihmisiä osallistumaan.

Mielestäni meidän kaikkien pitäisi vähentää lihansyöntiä. En halua syyllistää ihmisiä, vaan enemmänkin haluan kannustaa siihen, että jokaisen kannattaa tehdä oma osansa. Siitä ei tarvitse tehdä hankalaa, en minäkään tee. Pienillä teoilla me kaikki voimme osallistua. Minä kannan korteni kekoon syömällä eettisesti ja kulkemalla pyörällä. Jos me kaikki teemme tällaisia pieniä tekoja, niin lopulta niistä tulee suuria.“

Julia Lautamies ja Sera Erdoğan

Juttu on osa Kallion lukion mediakurssilaisten harjoitustyönään toteuttamaa juttusarjaa, jossa haastatellaan erilaisia ihmisiä arjen ekoteoista tai työstä ympäristön parissa.

Kuvassa Sanna Hellström ja sierainlaiskiainen Coco.

Kommentoi