Ekologinen suunnittelu on järkevyyttä

Penni Osipow istuu koiransa kanssa portailla.

Huilin syksy on ollut täynnä uutta. Ensin ilmestyi ensimmäinen vuosikalenteri ensi vuotta varten ja sitten täysin uudistunut lehti. Molempien takana on AD Penni Osipow. Tässä haastattelussa Penni Osipow kertoo, mistä saa inspiraationsa.

 

Mistä uuden ilmeen suunnitteleminen lähtee?

Ensin tutustun lehteen, sen kohderyhmään ja tarpeisiin perusteellisesti. Pohdin kaikkea sitä, miten lehden ydinsanoma viestitään, mikä on lehden tunnelma ja mitä tunteita lehti herättää. Pohdin varsinkin sitä, mikä on lehden oma identiteetti. Huilin identiteetti on vahva ja tunnistettava, ja halusin tuoda sen vielä vahvemmin esiin. Ulkoasun jokaisen yksityiskohdan on tuettava ja vahvistettava lehden sanomaa. Koko toimitus on mukana uudistustyössä, toimiva tiimi on uudistustyöprosessin A ja O.

AD:na joudut hallitsemaan suuria visuaalisia kokonaisuuksia. Mistä saat inspiraatiota ja missä katseesi lepää?

Kaikessa kauniissa ja yksinkertaisessa. Olen altis infoähkylle. Ahdistun visuaalisesta hälinästä.

Kun kyseessä on kestävän elämäntavan lehti, voiko tässä yhteydessä puhua myös ekologisesta suunnittelusta? Mitä termi sinulle tarkoittaa?

Kyllä voi, sillä ekologinen suunnittelu tarkoittaa minulle järkevyyttä. Se tarkoittaa myös säilytettävyyttä ja kestävyyttä. Turhan poistoa, ympäristöystävällisiä materiaaleja ja painoprosessia. Näitä ajatuksia toteutettiin myös Huilin uudistuksessa.

Teit myös Huilin ensimmäisen vuosikalenterin, mikä on suosikkikuukautesi ja miksi?

Toukokuu, vaikka olenkin opetellut tykkäämään jopa marraskuusta. Toukokuun kuva Huili-kalenterissa on myös yksi lempparini.

Mikä on koulutus- ja työhistoriasi?

Olen valmistunut maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta graafisen suunnittelun laitokselta. Olen toiminut pitkään aikakauslehtialalla graafikkona ja AD:na ja tehnyt konseptointia ja uudistuksia. Olen myös opettanut Lahden Muotoiluinstituutissa graafisella osastolla ja tammikuussa menen hoitamaan sijaisuutta Aalto-yliopistoon visuaalinen viestinnän muotoilu -koulutusohjelmaan. Lisäksi olen graafikkona mukana Noon-kollektiivissa.

 

Lue täältä vuosikalenterin kuvittajan Oona Sundellin haastattelu.

 

Kommentoi