Ekohostelli Ylläksellä sopii myös autottomalle

Ekohostelli 7 Fells Hostel tarjoaa ekologisia matkailupalveluita Ylläksen Äkäslompolossa. Mitä ympäristöystävällisyys tarkoittaa hostellin arjessa ja miten reissu Ylläkselle kannattaa toteuttaa? Huili haastatteli Tinja Tammista, joka perusti hostellin oman reppureissausuransa päätteeksi.

Juttu on osa Huilin kaupallista yhteistyötä, jota teemme eettiset ja ekologiset arvot kanssamme jakavien yritysten kanssa.

Kerrotte olevanne ympäristöystävällinen hostelli. Mitä tämä teidän tapauksessanne tarkoittaa?

Pyrimme huomioimaan ympäristön kaikessa hostellin toiminnassa. Pidämme hostellin vanhoista rakenteista huolta: pinnat maalataan muovittomilla, hajuttomilla ja päästöttömillä maaleilla, päivittäiset siivoukset hoituvat vesi-etikkaseoksella ja pyykit ja astiat pestään ekopesuaineilla. Suurin osa huonekaluista on ostettu käytettynä ja käyttötavarat yritetään löytää suomalaisilta valmistajilta.

Lapissa on valitettavasti käytössä vain sähkölämmitys, mutta käytämme ekosähköä ja valaistukseen ledejä. Sähkön- ja vedenkulutuksen vähentämiseen kiinnitetään paljon huomiota. Kierrätämme kaiken mahdollisen, kompostori herää eloon pakkasten jälkeen kesäksi.

Hostellin aamiaisella tarjoamme luomupuurobaarin sekä kahvia ja teetä. Myynnissä on pääasiassa luomujuomia ja -purtavaa. Asiakkaat voivat jättää lähtiessään ylimääräiset ruokatarvikkeet hostellin yhteiskeittiöön muiden käyttöön. Meillä löytyy myös lainattavia talvi- ja harrastusvarusteita ensimmäistä kertaa talven kokeville.

Mihin kaikkeen ekomatkailijan tulee mielestänne kiinnittää huomiota matkaa suunnitellessa?

Itselleni on tärkeää päästä kohteeseen julkisilla kulkuvälineillä. Yövyn ja syön paikallisten ylläpitämissä paikoissa sekä tutustun ympäristöön kävellen, pyörällä tai bussilla. Vaikka yleensä pysyttelen isojen turistikohteiden ulkopuolella, myös niistä voi löytää ekologisempia vaihtoehtoja, niin kuin esimerkiksi meidät yhdestä Suomen suurimmasta hiihtokeskuksesta.

Tutustu kohteen ympäristöön ja katso turismin taakse. Elä kuin kotonasi eli älä tuhlaa vettä ja sähköä. Ekoilu ei vaadi suuria rahamääriä. Parhaat kokemukset syntyvät yleensä kun vain pysähtyy hetkeksi.

Jos haluaa toteuttaa loman ilman autoa ja lentämistä, niin miten teille pääsee? Entä miten liikkuminen paikan päällä onnistuu?

Meille pääsee hyvin junalla. Lähin rautatieasema on Kolari, josta on bussiyhteys Äkäslompoloon. Bussipysäkki on noin 100 metrin päässä hostellilta. Kesäisin junayhteyksiä on harvemmin, mutta silloinkin kulkeminen onnistuu yöjunalla Kemiin ja sieltä bussilla perille. Meillä on lainattavia pyöriä ja potkukelkkoja, joilla voi hurruutella kylille.

Myös julkinen ja kutsuliikenne alkaa vähitellen toimia Ylläksen alueella etenkin sesonkiaikoina. Näitä palveluita haluan olla mukana kehittämässä, sillä minulla ei ole ajokorttia ja suurin osa asiakkaistamme saapuu ilman autoa.

Mitä kaikkea hostellin lähiympäristössä voi tehdä? Millaisia luontoaktiviteetteja hostellin lähiympäristö mahdollistaa?

Ylläs on mahtava paikka luontomatkailuun! Lähitunturin, Kuerin, päälle on helppo kiivetä vajaassa tunnissa. Hiihtoladut alkavat parinsadan metrin päästä hostellilta ja syksyisin marjoja voi poimia suoraan pihasta. Merkittyjä vaellusreittejä on lyhyistä retkistä monen päivän reissuihin.

Jos ei halua kävellä, maastopyöräreittejä löytyy myös monta kymmentä kilometriä. Kylältä voi vuokrata kanootteja ja suppailemaan pääsee helposti Äkäslompolojärvelle. Myöhäisestä syksystä alkukevääseen revontulia näkee melkeinpä joka yö pilvettömältä taivaalta.


Tutustu 7 Fells Hosteliin.

Tykkäsitkö jutusta? Osta Huilin irtonumero tai tee tilaus verkkokaupassa.

Kommentoi