Ekoasiaa ilman syyllistämistä

Sitran Kestävä arki -tiimin asiantuntija Sari Laine, 43, uskoo positiiviseen ympäristökeskusteluun.

“Mielestäni kestävään kehitykseen liittyvissä kysymyksissä pitäisi ajatella laaja-alaisesti. Ei pidä esimerkiksi jumittua vain ympäristöasian ajamiseen, vaan huomata, että tiedostavia valintoja tehdessä vaikuttaa moneen asiaan yhtäaikaisesti. Esimerkiksi terveyteen ja ympäristöön liittyvät valinnat kulkevat usein käsi kädessä: kun päätät pyöräillä töihin autoilun sijaan, teet kestävän valinnan niin terveytesi kuin ympäristönkin kannalta.

Olen asiantuntijana Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Kestävä arki -tiimissä. Sitran rooli suomalaisessa yhteiskunnassa on muuttunut viidenkymmenen vuoden olemassaolonsa aikana monesti. Perustarkoitus on kuitenkin pysynyt samana: turvata tulevaisuuden suomalainen hyvinvoiva yhteiskunta yhteistyössä päättäjien kanssa, mutta silti itsenäisesti oman rahaston voimin. Nykyään hiilineutraali tulevaisuus on yksi tärkeimmistä teemoistamme. Ekologisia kysymyksiä pohtiva asiantuntijaryhmämme on jaettu kahtia. Kiertotaloustiimi pohtii isompia systeemisiä muutoksia, ja meidän tiimimme pohtii ekokysymyksiä ihmisläheisemmin, jokaisen suomalaisen arjen tasolla.

Vaikka ympäristötoiminnan aika uhkaa loppua kesken, on tärkeää olla keskittymättä kriisiytymiseen. Syyllistäminen ja uhkailu eivät ole innostavia tapoja puhua ekologisuuden puolesta. On ajateltava asioita realistisesti positiivisen kautta ja muita mukaan ottaen. Tavallisissakin arkikeskusteluissa kannattaa mainita vaikkapa omista, uusista matkustustottumuksista – vaikka illallispöydässä istuisi kanssasi kahden auton perhe.

Muutos syntyy osista, ja ilman syyllisyyttä tehdyillä pienillä arkisilla valinnoilla saa aikaan paljon. Tie kestävään kehitykseen on jokaisen oma, elämänmittainen oppimisprosessi.”

Okko Saastamoinen ja Viola Varila

Juttu on osa Kallion lukion mediakurssilaisten harjoitustyönään toteuttamaa juttusarjaa, jossa haastatellaan erilaisia ihmisiä arjen ekoteoista tai työstä ympäristön parissa.

Kommentoi