Bongaa ekoyrittäjä kesä-Suomessa

Kestävät ja ekologiset kulutusvalinnat kiinnostavat, mutta miten löytää fiksu yritys silloin kun sitä tarvitsee? Suomen Ekoyrittäjät ry:n kokoama kartta yhdistyksen jäsenyrityksistä auttaa, kun etsit kesälomareissulla ekokampaajaa tai kestäviin arvoihin sitoutuneita puoteja, kahviloita ja putiikkeja.

Huili kysyi yhdistyksen puheenjohtaja Virpi Kantoluodolta ekoyrittäjyydestä ja selvitti millaisia yrityksiä yhdistyksen kautta voi löytää.

Juttu on osa Huilin kaupallista yhteistyötä, jota teemme eettiset ja ekologiset arvot kanssamme jakavien yritysten ja yhteisöjen kanssa.

 

Mitä ekoyrittäjyys tarkoittaa? Milllainen yritys voi päästä jäseneksi?

Ekoyritysten takana on ihmisiä, jotka haluavat yritystoiminnassaan tehdä parhaansa ympäristön suojelemiseksi. Ekoyrittäjät eivät halua kiihdyttää tarpeetonta kulutusta tai tuottaa turhia tuotteita ja palveluita. Ympäristön huomioimisessa ylitetään yrityksiin kohdistetut lakisääteiset vaatimukset. Yritys tekee siis siis vapaaehtoisesti enemmän kuin laki määrää.

Toiminnastamme kiinnostuneen yrityksen tulee käydä läpi ekoeettiset periaatteemme, jotka koskevat tuotteen tai palvelun koko elinkaarta: tuotantoa, käyttöä ja hävitystä. Esimerkiksi tuotteen materiaalien tulee olla ympäristölle vähiten haitallisia ja tuotannon energiatehokasta.

Jos periaatteet tuntuvat omilta, yritys voi jättää jäsenhakemuksen. Kaikessa ei tarvitse olla täydellinen, mutta ekoeettisiin tavoitteisiin tulee sitoutua ja haluta kehittää omaa toimintaa niiden mukaisesti. Hallitus käy läpi hakemukset ja hyväksyy sopivat jäsenet. Joskus kaipaamme yrittäjiltä lisäselvityksiä toiminnasta, mutta todella harvoin joudumme hylkäämään hakemuksen.

Miltä aloilta jäsenyrityksenne ovat?

Jäsenissämme on yrityksiä muun muassa kauneus- ja terveysalalta, vaatetus-, kodintarvike- ja ruokapuolelta. Sivuillamme www.ekoyrittajat.fi on kartta, josta jäsenyrityksemme löytyvät aloittain ja paikkakunnittain.

Entä mitä yhdistyksenne tekee?

Suomen Ekoyrittäjät ry edistää erityisesti ympäristövastuullista pientä ja keskisuurta yritystoimintaa. Vaikka monet suuretkin yritykset kiinnittävät huomiota ekoeettisiin periaatteisiin, uskomme, että suurin osa todella ekologisista yrityksistä on pieniä.

Näillä yrityksillä ei kuitenkaan aina ole mahdollisuuksia markkinoida palveluitaan tai tuoda esiin ekologisia periaatteitaan kuten suurilla yrityksillä.

Yksi yhdistyksemme tärkeimmistä tehtävistä on tuoda esille pieniä ja keskisuuria ekoyrityksiä, jotta ihmiset löytäisivät myös näiden yritysten tuotteet ja palvelut. Lisäksi tarjoamme samanhenkisille yrityksille tärkeän verkoston, jossa tuemme toinen toisiamme.

Millaisiin asioihin yhdistyksenne on viime aikoina pyrkinyt vaikuttamaan?

Viime vuosina on kiinnitetty huomiota yhdistyksen ja samalla  jäsentemme näkyvyyteen sekä jäsenten koulutukseen ja hyvinvointiin. Samaa työtä aiomme jatkaa myös tulevaisuudessa. Aktiiviset jäsenet hyötyvät toiminnastamme paljon.

Uskomme yhteiseen voimaan ja toivotamme uudet yrittäjät lämpimästi tervetulleeksi joukkoomme. Kun levitämme tietoa yhdistyksestämme ja toisista ekoyrittäjistä, niin helpotamme myös kuluttajien mahdollisuutta toteuttaa ekologisia periaatteitaan.


Lue lisää: Suomen Ekoyrittäjät ry

Tykkäsitkö jutusta? Osta Huilin irtonumero tai tee tilaus verkkokaupassa.

Kommentoi